Bir fiberle güçlendirilmiş kompozitin yirmi yaş dişinden izole edilen pulpal kök hücreler üzerindeki sitotoksisitesinin incelenmesi
Examination of the cytotoxicity of A fiber- reinforced composite on pulpal stem cells isolated from wisdom tooth
- Tez No: 738107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK YAZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Diş Hekimliği, Biology, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sitotoksisite, Dental Pulpa Kök Hücresi, Kök hücre, Farklılaştırma
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Dental materyaller, klinik kullanıma girmeden önce, materyalin ağız dokuları üzerindeki potansiyel zararlı etkileri, in vitro testlerle değerlendirilmeli ve sonrasında yapılacak hayvan deneylerinden elde edilecek sonuçlarla, ilgili materyalin toksisitesi tespit edilmelidir. Bu çalışmada insan yirmi yaş dişi dental pulpasından kök hücre elde edilerek farklı tip akışkan kompozit rezinlerin elde edilen kök hücreler üzerindeki sitotoksisitesinin araştırılması amaçlanmıştır. Etik kurul onayı alındıktan sonra sağlıklı bir gönüllüden steril koşullar altında insan yirmi yaş dişi alınarak, pulpa dokusu çıkarılıp eksplant metodu ile kültüre edildi. Üç pasajlamanın ardından mezenkimal kök hücre tayini için akım sitometri analizi yapıldı. Bununla birlikte, mezenkimal kök hücreleri karakterize etmek amacıyla adipojenik, kondrojenik ve osteojenik faklılaştırma deneyleri uygulandı. Akım sitometri analizi ve farklılaştırma deneyleri sonucunda elde edilen kök hücrelerin mezenkimal kök hücre olduğu belirlendi. Fiberle güçlendirilmiş bir kompozit rezin, yüksek vizkoziteli bir akışkan kompozit rezin ve düşük vizkoziteli bir akışkan kompozit rezinin materyal ekstraktları elde edildi. Dental pulpa kök hücreleri (DPKH), 24, 48 ve 72 saat olmak üzere hazırlanan materyal ekstraktlarına maruz bırakıldı. Sitotoksiste değerlendirmesi BrdU test yöntemiyle yapıldı ve hücre canlılık yüzdeleri hesaplandı. İstatistiksel değerlendirme tek yönlü ANOVA ve post hoc Duncan testi kullanılarak yapıldı (p fiberle güçlendirilmiş kompozit> düşük vizkoziteli akışkan kompozit sırasında istatististiksel olarak anlamlı derecede azaldığı belirlenmiştir (p˂0.05). Bu çalışmanın sonuçları dahilinde derin kavitelerde kaide olarak fiberle güçlendirilmiş kompozit rezinin düşük sitotoksisite göstermiş olması nedeniyle klinikte güvenle kullanılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Dental materials, before entering clinical use, the potential harmful effects of the material on oral tissues should be evaluated by in vitro tests, and then the toxicity of the relevant material should be determined by the results of animal experiments to be performed. In this study, it was aimed to investigate the cytotoxicity of different types of flowable composite resins on stem cells obtained by stem cells from a human wisdom tooth dental pulp. After receiving the approval of the ethics committee, a human wisdom tooth was taken from a healthy volunteer under sterile conditions, pulp tissue was removed and cultured using the explant method. After three passages, flow cytometry analysis was performed to determine mesenchymal stem cells. Adipogenic, chondrogenic, and osteogenic differentiation experiments were performed to characterize mesenchymal stem cells. As a result of flow cytometry analysis and differentiation experiments, it was determined that the stem cells obtained were mesenchymal stem cells. Material extracts of a fiber-reinforced composite resin, a high-viscosity flowable composite resin and a low-viscosity flowable composite resin were obtained. Dental pulp stem cells (DPKH) were exposed to the prepared material extracts for 24, 48 and 72 hours. Cytotoxicity assessment was done by BrdU test method and cell viability percentages were calculated.