Hizmetlerin kültürlerarası açılımı ve uluslararası göç ekseninde Türkiye'deki Suriyeli mülteciler
Syrian refugees in Turkey on the axis of intercultural expansion of services and international migration
  1. Tez No: 738180
  2. Yazar: FUNDA KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: uluslararası göç, hizmetlerin kültürlerarası açılımı, kamu hizmeti, Suriyeli mülteciler, international migration, intercultural expansion of services, public service, Syrian refugees
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dünyada insanların bir yerden başka bir yere göç etmeleri, hem göç edenler açısından hem de göç ettikleri bölge/devletlerde önemli değişikliklere yol açmaktadır. Bu değişiklikler, göçmenler açısından başta sosyal ve kültürel olmak üzere göç edilen yerlerdeki ekonomik, politik, yönetsel, teknolojik düzeylerde ciddi sıkıntıları beraberinde getirmektedir. Göçmenlerin göç ettikleri ülkelerde yaşadıkları sıkıntılarla baş etme ve bulundukları ortama uyum süreci kültürleşme kavramını gündeme getirmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarının göçmenlere yönelik kamu politikaları ve kamu hizmetine erişim noktasında ortaya çıkan somut sorunları tartışan hizmetlerin kültürlerarası açılım söylemleri beraberinde getirmiştir. Türkiye'de göç ve buna bağlı hareketlerden doğrudan etkilenen ülkelerin başında yer almaktadır. Kamu politikaları kapsamında Türkiye'de göçün gelişimi ve yönetimi, göç politikalarının yürütülmesinde oluşturulan kurumsal yapı, Türkiye'de kamu kurumlarının çalışmaları ve beklentileri ele alınmıştır. 2011 sonrası Suriyelilerin Türkiye'de zorunlu göç deneyimlerinde temel kamu hizmetleri olan sosyal hizmetler, sağlık ve eğitim hizmetlerinde yaşadıkları temel sorunlar ve bu sorunların giderilmesi açısından ortaya konulan çözüm önerileri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Migration of people causes significant changes bothfor the immigrants and for the regions and states they migrate to, which bring along serious social and cultural as well as economic, political, administrative and technological challenges. The process of coping with these challenges in the countries they migrated to and adapting to their environment, brought the concept of acculturation to the agenda. Intercultural discourses lead by public institutions and organizations, evaluated the public policies for immigrants to solve thechallenges that arise for the access and provision of public services. Turkey is one of the countries directly affected by migration and related movements. Within the scope of public policies the development and management of migration in Turkey, the institutional structure created in the implementation of migration policies, and the works, and expectations of public institutions in Turkey are discussed. Especially, the challenges in basic public services such as social services, health and educational services for Syrians with forced migration experiences after 2011 and proposed solutions are outlined and discussed.