Uluslararası göç ve sağlık hizmetlerinin kültürlerarası açılımı Antalya örneği
International migration and intercultural opening of health services Antalya example
- Tez No: 858723
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL ESEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hastaneler, Kamu Yönetimi, Hospitals, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yabancılar, Sağlık Hizmetlerine EriĢim, Kültürlerarası Açılım, Foreigners, Access to Health Services, Intercultural Opening
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Uluslararası göç hareketleri bütün dünyayı etkileyen küresel bir olgu haline gelmiştir Günümüzde kitle iletişim araçlarının gelişimi, mal, hizmet ve kişilerin serbest dolaşımı, terör, çatışma, savaş, ekonomik sebepler ve istihdam sorunları kitlesel insan hareketliliğini artırarak tüm dünyayı etkilemeye devam etmektedir. Bu etki toplumlarda görülen yeni ilişki ve iletişim biçimlerini, kamu yönetimi disiplininde de yeni oluşumları beraberinde getirmiştir. Göç edilen ülkeye uyum sağlanması dil, din ve kültürel engeller olmaksızın kamu hizmetlerine eşit erişim ihtiyacı uluslararası platformlarda tartışma konusu olmuştur. Kamu hizmetleri içinde en önemli alanlardan biri olan sağlık hizmetlerine erişim kültürel farklılıklardan ötürü zorlaşabilmektedir. Bu çalışmada uluslararası göç hareketleri sonucu Antalya il sınırları içinde yaşayan yabancıların sağlık hizmetlerine erişimleri değerlendirilmiştir. Kültürlerarası duyarlığa sahip sağlık hizmet modelleri çerçevesinde yabancıların daha etkin şekilde sağlık hizmetlerine erişimleri, erişim önündeki engeller ve bu engellerin aşılmasına yönelik çözüm yollarının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada uluslararası göç ve göç kuramlarına ilişkin literatür incelemesi, Avrupa ve Türkiye perspektifinde göç ve göç politikaları değerlendirilmiştir. Yabancıların sağlık hizmetlerine erişimlerini konu alan örnek çalışmalara ulusal düzeyde yapılanmalara ve Antalya ili özelinde Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uluslararası Hasta Birimi örneği değinilmiştir. Saha çalışmasında nicel araştırma yöntemi SERVQUAL (Hizmet Kalite algısı ölçümü) yöntemi tercih edilerek Antalya il sınırları içinde yaşayan yabancıların sağlık hizmetlerine erişimi değerlendirilmiştir. 505 kişi ile yapılan saha çalışmasında oluşturulan modelde sağlık Hizmet Kalite Algı değerlendirmesi temel değişken, yabancıların sağlık hizmetlerine erişim düzeyi bağımlı değişken ve hasta tatmin olma düzeyi bağımlı değişken alınarak bu üç düzey arasındaki ilişki incelenmiştir. Antalya'da yaşayan yabancıların sağlık hizmetlerine erişimlerinde literatürden faydalanarak oluşturulan kültürlerarası açılıma yönelik düzenlemelerin, sağlık Hizmet Kalitesinin etkilediği ve aralarında ilişkinin var olduğuna dair oluşturulan hipotezler doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
International migration movements have become a global phenomenon affecting the whole world. Today, the development of mass media, free movement of goods, services and people, terrorism, conflict, war, economic reasons and employment problems continue to affect the whole world by increasing mass human mobility. This effect has brought with it new forms of relations and communication in societies, and new formations in the discipline of public administration. The need for equal access to public services without language, religion and cultural barriers to adapt to the country of immigration has been the subject of discussion in international platforms. Access to health services, which is one of the most important areas in public services, can be difficult due to cultural differences. In this study, the access to health services of foreigners' living within the borders of Antalya province as a result of international migration movements was evaluated. Conducted with 505 person within the framework of interculturally sensitive health service models, it is aimed to search for foreigners to access health services more effectively, the barriers to access and the solutions to overcome these barriers. In the study, literature review on international migration and migration theories, migration and migration policies in the perspective of Europe and Turkey were evaluated. Case studies on the access of foreigners to health services, structures at the national level and the case of Akdeniz University Medical Faculty Hospital International Patient Unit in Antalya province are mentioned. In the field study, the quantitative research method SERVQUAL (Service Quality Perception of Measurement) was preferred and the access to health services of foreigners living within the provincial borders of Antalya was evaluated. In the model created, the relationship between these three levels was examined by taking the health service quality evaluation as the main variable, the access level of foreigners to health services as the dependent variable, and the patient satisfaction level as the independent variable. The hypotheses created that the arrangements for intercultural opening, which were created by making use of the literature in the access of foreigners living in Antalya to health services, affect the quality of health services and that there is a relationship between them, were confirmed.