İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk kitaplığı Bel_yz_o0034 numarada kayıtlı şiir mecmuası (İnceleme-metin ve MESTAP'a göre tasnifi)
İstanbul Metropolitan Municipality Atatürk Library manuscript department Bel_yz_o0034 (Analysis-classification according to text and MESTAP)
  1. Tez No: 738210
  2. Yazar: ÖNDER YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL ALİ GIYNAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Osmanlı Şiiri, Mecmû'a, Mecmû'a-i Eş'âr, Yazma Eserler.MESTAP, Classical Ottoman Poetry, Journal, Mecmu'a-i Eş'ar, Manuscripts.MESTAP
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Klasik Osmanlı Şiirinin en önemli temel dayanak noktalarından biri de şiir mecmualarıdır. Şiir yazıldığı dönemin yaşayışını, kültürünü ve edebî anlayışını toplumsal, kültürel ve evrensel boyutta göstermesi bakımından tarihi bir belge özelliği taşımaktadır. İnsan ve sözün savaşıyla şekillenen şiir, farklı insanların sözlerini ihtiva etmesinden dolayı da tür ve şekil olarak hem benzerlik hem de farklılık gösterebilmektedir. Bir gelenek olarak mecmualarda farklı şairlerin şiirlerini görmek söz konusudur denilebilir. Bu gelenek içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı Bel_Yz_O0034 Numarada Kayıtlı Şiir Mecmuası'nın İnceleme-Metin ve MESTAP'a Göre Tasnifi yeri ve özellikleri metin-inceleme yapılarak belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most important foundations of Classical Ottoman Poetry is poetry journals. The poem is a historical document in that it shows the life, culture and literary understanding of the period in which it was written, in social, cultural and universal dimensions. Poetry, which is shaped by the war of people and words, can show both similarities and differences in terms of genre and form, since it contains the words of different people. As a tradition, it can be said that it is possible to see the poems of different poets in magazines. Within this tradition, the place and features of the Poetry Journal Registered at the Number Bel_Yz_O0034, in the Istanbul Metropolitan Municipality Atatürk Library, are indicated by the text-analysis.