Acil servise senkop nedeniyle başvuran hastalarda elektrokardiyografi bulgularının 30 günlük mortalite üzerine etkisinin araştırılması
'İnvestigation of the effect of electrocardiography findings on 30-day mortality in patients applied to the emergency department for syncope'
- Tez No: 738220
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Elektrokardiyografi, Senkop, Acil Servis, R+S oranı, Mortalite, Electrocardiography, Syncope, Emergency Service, R+S ratio, Mortality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Çalışmamızda acil servise senkop nedeniyle başvuran 18 yaş üstündeki kadın ve erkek hastaların EKG bulgularına göre 30 günlük süre içerisinde mortalite oranlarını araştırarak literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif, gözlemsel ve tek merkezli bir çalışmadır. 01.04.2021 – 01.10.2021 tarihleri arasında acil servise bilinç kaybı şikâyeti ile başvuran 387 hastadan 18 yaş ve üzerinde olan ve gerekli kıstasları sağlayan 116 erkek, 101 kadın olmak üzere toplam 217 hasta çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışmaya dâhil edilmiş hastalar veya yakınları ile 30. günde telefon ile iletişime geçilerek hastalar takibe alınmıştır. Mortalite gelişip gelişmediği sorgulanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 217 hastanın %53,5'inin (n=116) erkeklerden, %46,5'inin (n=101) ise kadınlardan oluştuğu ve yaş ortalamasının 46,41±19,42 olduğu görüldü. Hastaların EKG'lerinde dal bloğu, aritmi, QRS uzaması, QT uzaması ve AV blok tespit edilen hastaların mortalite oranının daha yüksek olduğu (p0.05). Hastaların çekilen EKG'lerindeki göğüs derivasyonlarında en yüksek R ve en derin S dalgalarının toplamı hesaplandı ve bu değerin artışı ile hasta mortalitelerinin artışı arasında anlamlı bir ilişki bulundu(p=0.002). Tartışma ve Sonuç: Senkop hastaneye sık başvuru sebeplerinden biridir. Bu hastaların takipleri, taburculukları ve hospitalizasyonları açısından çeşitli risk skorlamaları mevcuttur. Ancak bu konuda hala yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Biz de çalışmamızda daha önce tek tek incelenmemiş ve birbiriyle kıyaslanmamış çeşitli EKG parametrelerini hastaların bir aylık mortaliteleri açısından ele aldık. EKG'lerinde dal bloğu, aritmi, QRS uzaması, QT uzaması, AV blok, olan hastaların mortalite oranının daha yüksek olduğunu, normal sinüs ritmi olan hastaların mortalite oranlarının daha düşük olduğunu gördük. Daha önce hiç çalışılmamış olan R+S değerinin yüksekliğinin mortalite ile doğru orantılı olduğunu gördük. Daha önce üzerine çalışma yapılmamış olan bu konu üzerine daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. Sonuç olarak, senkop hastalarının değerlendirilmesinde EKG değerlendirmesi önemlidir ancak tek başına yeterli değildir. Hastanın hikayesi, fizik muayene bulguları, komorbiditeleri ve klinisyenin hasta hakkındaki görüşünün önemi unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to contribute to the literature by investigating the mortality rates of male and female patients over the age of 18 who applied to the emergency department with syncope within 30 days according to the ECG findings. Materials and Methods: Our study is prospective, observational and single-centered. Between 01.04.2021 and 01.10.2021, a total of 217 patients, 116 male and 101 female, who were 18 years of age and older and met the necessary criteria, were included in the study. Patients included in the study or their relatives were contacted by phone on the 30th day and the patients were followed up. It was questioned whether mortality developed or not. Results: Of the 217 patients included in our study, 53.5% (n=116) were men, 46.5% (n=101) were women, and the mean age was 46.41±19.42 years. It was observed that the patients with bundle branch block, arrhythmia, QRS prolongation, QT prolongation and AV block in their ECGs had a higher mortality rate (p0.05). The sum of the highest R and deepest S waves in the chest leads in the ECGs of the patients was calculated, and a significant correlation was found between the increase in this value and the increase in patient mortality (p=0.002). Discussion and Conclusion: Syncope is one of the frequent reasons for admission to the hospital. There are various risk scorings for these patients in terms of their follow-up, discharge and hospitalization. However, new studies are still needed on this subject. In our study, we discussed various ECG parameters that have not been individually analyzed and compared with each other in terms of one-month mortality of the patients. We found that patients with bundle branch block, arrhythmia, QRS prolongation, QT prolongation, and AV block had a higher mortality rate, and patients with normal sinus rhythm had a lower mortality rate. We have seen that the high R+S value, which has never been studied before, is directly proportional to mortality. We think that more comprehensive studies should be done on this subject, which has not been studied before. In conclusion, ECG evaluation is important in the evaluation of syncope patients, but it is not sufficient alone. The importance of the patient's history, physical examination findings, comorbidities, and the clinician's view of the patient should not be forgotten.