Senkop nedeniyle acil servise başvuran hastalarda şok indeksi, bnp/d-dimer oranının akut dönem hasta yönetimindeki rolü
The role of the shock index and the bnp/d-dimer ratio in the acute-phase management of patients presenting to the emergency department due to syncope
  1. Tez No: 998768
  2. Yazar: FATİH ARICILAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM İŞLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Senkop, şok indeksi, BNP, D-dimer, biyobelirteç, risk sınıflandırması, acil servis, Syncope, shock index, BNP, D-dimer, biomarker, risk stratification, emergency department
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada, senkop nedeniyle acil servise başvuran hastalarda şok indeksi ve BNP/D-dimer oranının (BDO) klinik değerinin değerlendirilmesi, bu parametrelerin prognoz öngörüsündeki etkinliğinin araştırılması ve risk sınıflandırması ile ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, elde edilen bulguların erken dönem klinik sonuçlar üzerindeki etkisi araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli ve prospektif olarak planlanan çalışma, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde yürütüldü. 1 Nisan 2024 ile 1 Nisan 2025 tarihleri arasında senkop tanısı almış 299 gönüllü çalışmaya dâhil edildi. Katılımcıların demografik özellikleri, klinik bulguları, vital parametreleri, laboratuvar verileri, elektrokardiyografi bulguları ve acil servis sonlanımları sistematik olarak kaydedildi. Tüm hastalardan kan örnekleri alınarak şok indeksi ve BDO hesaplandı. Hastaların mortalite ve klinik durumları hastane kayıtları ve telefon görüşmeleri ile takip edildi. Birincil sonlanım, bu parametrelerin erken dönem prognoz ve 24 saat mortalitesi ile ilişkisini değerlendirmek; ikincil sonlanım ise 90 günlük klinik durum ile ilişkisini incelemek olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya toplam 299 hasta dahil edildi. BDO düzeyleri senkop etiyolojisi ve risk sınıflandırması ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler gösterdiği saptandı. Kardiyak senkop tanısı alan hastalarda BDO düzeyleri diğer senkop tiplerine göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,001). İlaç ilişkili senkop olgularında da BDO düzeylerinde anlamlı farklılık izlendi (p<0,05). Ayrıca BDO ile Kanada Senkop Risk Skoru grupları arasında güçlü bir ilişki saptandı ve özellikle düşük risk ile yüksek/çok yüksek risk grupları arasında anlamlı fark bulundu (p<0,001). Korelasyon analizlerinde, BDO ile şok indeksi arasında negatif yönde zayıf ancak anlamlı bir ilişki saptandı (r=−0,166, p=0,004). Şok indeksinin başvuru anındaki vital bulgulara dayalı anlık bir gösterge olmasına karşın; BDO'nun Kanada Senkop Risk Skoru (CSRS) grupları ile daha güçlü bir ilişki sergilediği (p<0,001) ve özellikle yüksek riskli hastaları ayırt etmede daha efektif olduğu görüldü. Kardiyak senkop öngörüsüne ix yönelik yapılan ROC analizinde BDO için eğri altında kalan alan (AUC) 0,664 (%95 GA: 0,547–0,781; p=0,003) olarak hesaplandı. 48,45 kesim değerinde %61,3 sensitivite ve %61,2 spesifite elde edildi. Bu bulgular, BDO'nun kardiyak senkop öngörüsünde orta düzey tanısal performansa sahip olduğunu gösterdi. Sonuç: Çalışmamız, BDO'nun senkop hastalarında risk artışını yansıtabilecek objektif bir biyobelirteç olduğunu göstermektedir. Senkopun geçici doğası gereği, hastaların acil servise ulaştığında vital bulgularının stabilize olabilmesi, şok indeksi gibi parametrelerin prognoz öngörüsündeki gücünü sınırlayabilmektedir. Buna karşın BDO'nun, özellikle kardiyak kökenli ve yüksek riskli olguların saptanmasında klinik değerlendirme ve mevcut risk skorları ile birlikte kullanıldığında daha spesifik bir risk stratifikasyon aracı olarak kullanılabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study aimed to evaluate the clinical value of the shock index (SI) and the BNP/D-dimer ratio (BDO) in patients presenting to the emergency department with syncope, to investigate the effectiveness of these parameters in predicting prognosis, and to examine their association with risk stratification. Additionally, the impact of these findings on early clinical outcomes was investigated. Materials and Methods: This single-center, prospective study was conducted at the Emergency Medicine Clinic of Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital. A total of 299 volunteers diagnosed with syncope between April 1, 2024, and April 1, 2025, were included. Demographic characteristics, clinical findings, vital parameters, laboratory data, electrocardiographic findings, and emergency department outcomes were systematically recorded. The shock index and BDO were calculated for all patients. Mortality and clinical status were followed through hospital records and telephone interviews. The primary outcome was to evaluate the association of these parameters with early prognosis and 24-hour mortality, while the secondary outcome was to examine their relationship with 90-day clinical status. Results: A total of 299 patients were included in the study. The BDO showed statistically significant associations with syncope etiology and risk stratification. BDO levels were significantly higher in patients diagnosed with cardiac syncope compared to other syncope types (p=0.001). Significant differences in BDO levels were also observed in drug-related syncope cases (p<0.05). Furthermore, a strong association was found between BDO and Canadian Syncope Risk Score (CSRS) groups, with significant differences identified particularly between low-risk and high/very-high- risk groups (p<0.001). Correlation analysis revealed a weak but significant negative correlation between BDO and the shock index (r=−0.166, p=0.004). Although the shock index is an instantaneous indicator based on vital signs at presentation, BDO exhibited a stronger association with CSRS groups (p<0.001) and was more effective xi in identifying high-risk patients. In ROC analysis for predicting cardiac syncope, the area under the curve (AUC) for BDO was 0.664 (95% CI: 0.547–0.781; p=0.003). At a cut-off value of 48.45, sensitivity was 61.3% and specificity was 61.2%. These findings indicate that BDO has moderate diagnostic performance in predicting cardiac syncope. Conclusion: Our study suggests that the BDO may serve as an objective biomarker reflecting increased risk in syncope patients. Due to the transient nature of syncope, vital signs—and consequently parameters like the shock index—may stabilize by the time patients reach the emergency department, which may limit their prognostic power. In contrast, BDO can be used as a more specific risk stratification tool, especially for identifying cardiac-origin and high-risk cases, when used in conjunction with clinical evaluation and existing risk scores.