Üçüncü basamak bir hastanede çocuk acil servisten çocuk kardiyoloji bölümüne yapılan konsültasyonların beş yıllık retrospektif değerlendirilmesi
A five-year retrospective evaluation of consultations from paediatric emergency department to paediatric cardiology department in a tertiary care hospital
- Tez No: 841086
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARACAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk acil servis, pediyatrik kardiyoloji, konsültasyon, paediatric emergency department, paediatric cardiology, consultation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Çocuk acil servise göğüs ağrısı, senkop, çarpıntı, üfürüm, uzamış ateş, siyanoz gibi semptomlarla başvuran hastalar önemli bir orana sahiptir. Bu semptomlar kardiyak veya kalp dışı patolojilere bağlı olarak gelişebilir. Bu çalışmayla acil servisten çocuk kardiyoloji bölümüne yapılan konsültasyonların sebeplerinin ve sıklığının belirlenmesi, hastaların aldıkları tanı ve tedavilerin gösterilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 5 Eylül 2017 – 30 Eylül 2022 tarihleri arasında S.B.Ü. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Çocuk Acil Servis'e başvuran ve çocuk kardiyoloji konsültasyonu istenen 0-18 yaş olguların tamamı çalışmaya dahil edildi. Hastaların başvurudaki nedenleri, konsültasyon sebepleri, hematolojik ve biyokimyasal tetkikleri, akciğer grafisi, ekokardiyografi raporları ve sistem üzerinde kayıtlı elektrokardiyografi (EKG) bilgileri kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda 889 hastaya ait toplam 947 konsültasyon değerlendirildi. Konsültasyonların 400'ü (%42,3) kız cinsiyete aitti ve hastaların yaş ortalaması 8,1±6,2 yıldı (medyan 7,3 yıl). Hastaların konsülte edilme sebepleri 18 kategoriye ayrıldı. Konsültasyonların 185'i (%19,5) göğüs ağrısı, 157'si (%16,5) ateş, 99'u (%8,8) senkop, 83'ü (%8,8) eklem ağrısı, 64'ü (%6,8) solunum güçlüğü, 56'sı (%5,9) aritmi, 50'si (%5,3) siyanoz, 41'i (%4,3) MIS-C, 41'i (%4,3) kardiyak hastalık öyküsü nedeniyle, 34'ü (%3,6) nöbet, 24'ü (%2,5) perikardiyal effüzyon, 23'ü (%2,4) hipertansiyon, 22'si (%2,3) üfürüm, 12'si (%1,3) kardiyomegali, 12'si (%1,3) elektrik çarpması, 9'u (%1) ilaç intoksikasyonu nedeniyle yapıldı. Ayrı bir kategori oluşturcak sayıya ulaşmayan, farklı nedenlerle istenen 34 (%3,6) konsültasyon ise 'diğer' başlığı altında toplandı. Danışılan hastalarda kategorilere göre kardiyak patoloji/etkilenme oranı %68 ile %8 arasında değişmekteydi. Konsültasyonlar sonucunda en fazla kardiyak patoloji saptanan nedenler sırasıyla üfürüm (%68), plevral efüzyon (%66,5), solunum sıkıntısı (%44), siyanoz (%36), eklem ağrısı (%28) idi. En az kardiyak patoloji saptanan neden ise elektrik çarpması (%8) oldu. Danışılan hastaların tamamı ekokardiyografi ile değerlendirildi. Hastaların 279'unda (%29,5) patoloji saptandı (117'si bilinen). Elektrokardiyografik değerlendirmede ise 105 (%11,3) patolojik bulgu görüldü (11'i bilinen). Tüm konsültasyonların 542'si (%57,2) tanı aldı. Bunların 138'i (%14,5) primer kardiyak hastalık tanısı alırken 117'si (%12,3) kardiyak tutulumla gidebilen diğer hastalıklardı. Sonuç: Çocuk acil servislerin yoğunluğu, hekimlerin tanı atlama konusundaki endişeleri sıklıkla pediyatik kardiyoloji konsültasyonu istemi gerektirmektedir. Konsültasyon isteme gerekçesine göre kardiyak patoloji saptanma oranı değişmektedir. En sık kardiyak patoloji üfürüm, solunum sıkıntısı ve perikardiyal efüzyon nedeniyle istenen hastalarda tespit edilmiştir. Çocuk acil serviste çalışan hekimlerin kardiyak hastalıklar ve uyarıcı semptomlarını tanınması konusunda bilgi ve farkındalıklarının artırılması, troponin gibi tetkiklerin gereken hastalarda istenmesi kardiyoloji konsültasyonlarının daha efektif olmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Patients presenting to the paediatric emergency department with symptoms such as chest pain, syncope, palpitations, murmur, prolonged fever and cyanosis have a significant proportion. These symptoms may develop due to cardiac or non-cardiac pathologies. The aim of this study was to determine the reasons and frequency of consultations from the emergency department to the pediatric cardiology department and to show the diagnoses and treatments received by the patients. Materials and Methods: In this study, all patients aged 0-18 years who presented to the Pediatric Emergency Department of University of Health Sciences-Umraniye Training and Research Hospital between 5 September 2017 and 30 September 2022 and for whom pediatric cardiology consultation was requested were included. Demographic data, examination, vital signs, haematological and biochemical tests, chest radiography, echocardiography reports and electrocardiography (ECG) data recorded on the system were recorded. Results: A total of 947 consultations of 889 patients were evaluated in our study. Of the consultations, 400 (42.3%) belonged to female gender and the mean age of the patients was 8.1±6.2 years (median 7.3 years). The reasons for consultation were divided into 18 categories. Of the consultations, 185 (19.5%) were for chest pain, 157 (16.5%) for fever, 99 (8.8%) for syncope, 83 (8.8%) for arthralgia, 64 (6.8%) for dyspnoea, 56 (5.9%) for arrhythmia, 50 (5.3%) for cyanosis, 41 (4.3%) for MIS-C, 41 (4.3%) for MIS-C, 41 (4.3%) for MIS-C, and 41 (4.3%) for MIS-C, 3%) due to history of cardiac disease, 34 (3.6%) due to seizure, 24 (2.5%) due to pericardial effusion, 23 (2.4%) due to hypertension, 22 (2.3%) due to murmur, 12 (1.3%) due to cardiomegaly, 12 (1.3%) due to electric shock and 9 (1%) due to drug intoxication. The 34 (3.6%) consultations requested for different reasons, which did not reach the number to form a separate category, were grouped under the heading 'other'. In the patients consulted, the rate of cardiac pathology/affectedness varied between 68% and 8% according to categories. All consulted patients were evaluated by echocardiography. Pathological findings were detected in 279 (29.5%) patients (110 known). Electrocardiographic evaluation revealed 105 (11.3%) pathological findings (10 known). Of all consultations, 542 (57.2%) were diagnosed. Of these, 138 (14.5%) were diagnosed as primary cardiac disease and 117 (12.3%) were other diseases with cardiac involvement. Conclusion: The intensity of paediatric emergency departments and physicians' concerns about missed diagnosis frequently require paediatric cardiology consultation. The rate of detection of cardiac pathology varies according to the reason for requesting consultation. The most common cardiac pathology was detected in patients who were requested for murmur, respiratory distress and pericardial effusion. Increasing the knowledge and awareness of physicians working in paediatric emergency departments about the recognition of cardiac diseases and warning symptoms, and requesting tests such as troponin in necessary patients will make cardiology consultations more effective.