Neylî Dîvânı örnekleminde klâsik Türk şiirinde istifhâm ve tecâhül-i ârifâne sanatı
The literary arts of istifhâm and tecâhül-i ârifâne in classical Turkish poetry: In the sample of Neylî's Divân
  1. Tez No: 738234
  2. Yazar: CEVRİYE FADILOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PERVİN ÇAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Şiiri, Neylî Dîvânı, Belâgat, İstifhâm, Tecâhül-i Ârifâne, Classical Turkish Poetry, Neylî's Dîvân, Rhetoric, İstifhâm, Tecâhül-i Ârifâne
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
Klâsik Türk şiir geleneği içinde yer alan şairler, yüzyıllar boyunca edebî sanatları estetik bir değer olarak eserlerinde kullanmışlardır. Edebî sanatlar, şairlerin yeteneklerini kullanıp kendilerini gösterebilmelerine imkân sağlaması bakımından daima önem arz etmiştir. İstifhâm ve tecâhül-i ârifâne de bu sanatların içinde oldukça sık kullanılanlardandır. Bu çalışmada, Klâsik Türk şiirinde edebî sanatların işleyişi bağlamında, istifhâm ve tecâhül-i ârifâne sanatının Neylî Divânı örnekleminde tanım, tavsif ve tasnifini yapmak ve Neylî'nin gazellerinin estetik boyutunu ortaya çıkarmak hedeflenmiştir. Öncelikle Neylî Dîvânı'ndaki gazeller taranmak suretiyle istifhâm ve tecâhül-i ârifâne sanatının yer aldığı metin ve beyitler tespit edilerek Klâsik metin şerhi yönteminden hareketle şerh edilmiştir. Bu sanatların kendi içinde tasnifi bağlamında beyitlerin anlatım şemaları oluşturularak Neylî Dîvânı'ndaki işlenişi ortaya konulmuştur. Çalışma boyunca elde edilen verilerin daha iyi anlaşılabilmesi için bulgular, tablo ve grafiklerle desteklenmiştir. Çalışmanın sonucuna yansıyan bir bilgi olarak bu sanatların insanın sorma ihtiyacından doğduğu ve Neylî'nin hayatında merak ettiği, üzerinde düşündüğü ve sorguladığı hususları şiirlerine yansıttığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The poets, in the classical Turkish poetry tradition, have used literary arts as an aesthetic value in their works for centuries. Literary arts have always been significant in terms of allowing poets to use their talents and to substantiate themselves. İstifhâm and tecâhül-i ârifâne are among these literary arts used quite frequently. In this study, it is aimed to provide the definition, description and classification of the art of istifhâm and tecâhül-i ârifâne in the context of the functioning of literary arts in Classical Turkish poetry in the sample of Neylî's Divan in specific, and to reveal the aesthetic dimension of Neylî's ghazals. First of all, by reviewing the ghazals in Neylî's Dîvân, the texts and couplets containing the art of istifhâm and tecâhül-i ârifâne were determined and annotated using the classical text commentary method. In the context of the classification of these arts within themselves, the expression schemes of the couplets were created and their processing in Neylî's Dîvân was revealed. So as to better understand the data obtained during the study, the findings were supported with tables and graphs. As an information reflected in the result of the study, it has been revealed that these arts arise from the need of people to ask, and that in his poems, Neylî reflects the issues that he wondered, thought about and questioned in his life.