Kamu hastanelerinde tedarik zinciri ve satın alma yönetim sürecinde yaşanan sorunlar
Problems in the supply chain and purchase management process in public hospitals
- Tez No: 738355
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BORA ORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Tedarik Zinciri Yönetimi, Satın alma, Kamu Hastaneleri, Supply Chain, Supply Chain Management, Procurement, Public Hospitals
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışmasında tedarik zinciri yönetimi kapsamında kamu hastanelerinde gerçekleştirilen tedarik zinciri ve satın alma yönetiminde yaşanan sorunlar ele alınmaktadır. Hastanelerin hizmet sunumunu sağlıklı bir şekilde yürütebilmesi için ihtiyaç duydukları mal veya hizmetin temini aşamasında uygun kıstaslar sağlanarak yerine getirmesi büyük önem teşkil etmektedir. Bunun nedeni ise; uygun zaman ve miktarda mal veya hizmetin temini gerçekleşmemesi durumunda sağlık hizmetinin aksamasına ve hatta ortaya çıkacak kötü sonuçlardır. İnsan sağlığının söz konusu olduğu sağlık kurumlarında yaşanacak herhangi kötü bir sonuç hastaneyi, hasta yakınlarını ve hastaları etkileyecektir. Bu sebeple hizmetin aksamadan yürümesi ve doğabilecek olumsuz durumların önlenmesi iyi planlanmış tedarik zinciri yönetimi ile mümkün olacaktır. Bu tez çalışmasında kaynak taramasına başvurulmuş olup hastanelerde tedarik zinciri ve satın alma yönetiminin uygulanması hakkında durum değerlendirmesi yapılmıştır. Hastanelerin satın alma birimlerinde görev yapan on iki çalışan ile uygulamada karşılaşılan sorunlar hakkında mülakat yapılarak nitel analiz çalışması yapılmıştır. Araştırma sonucunda; hastanelerin satın alma sürecinde başta“ihaleye katılımın olmaması”olmak üzere,“süreçsel sıkıntılar/kısa sürede tedarik istenmesi”,“teknik şartnamedeki hatalar, uygun olmayan ürünler”,“birimler arası koordinasyon eksikliği”,“satın alma taleplerinin zamanında yapılmaması, eksik veya yanlış talepler”ve“ihtiyaca yönelik olmayan ürünlerin satın alınması”sorunlarıyla karşılaşıldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the problems experienced in supply chain and purchasing Management in public hospitals within the scope of supply chain Management are discussed. It is of great importance that hospitals fulfill the necessary criteria by providing them at the stage of supplying the goods or services they need in order to carry out the service deliveriy in a healthy way. The reason for this is; In case of not providing the goods or services in the appropriate time and amount, the health service will be disrupted and even bad results will arise.Any bad result to be experienced in health institutions where human health is in question will affect the hospital, patient relatives and patients. For this reason, the smooth running of the service and the prevention of adverse situationsthat may arise will be possible with a well-planned supply chain management. In this thesis, a literature review was applied and a situation assessment was made about the implementation of supply chain and purchasing management in hospitals. A qualitative analysis study was conducted by interviewing twelve employees working in the purchasing units of the hospitals about the problems encountered in practice. As a result of the research; In the purchasing process of hospitals, especially“lack of participation in the tender”,“process problems/demanding supply in a short time”,“errors in technical specifications, unsuitable products”,“lack of coordination between units”, purchase requests are not made on time, incomplete or wrong It has been determined that the problems of“demands”and“purchasing non-need-oriented products”are encountered.