Okul yöneticilerinin kriz yönetim becerileri ile okul sağlığı ilişkisine yönelik öğretmen görüşleri
Teacher's opinions on the relationship of the school managers' crisis management skills and school health
- Tez No: 738354
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kriz yönetimi becerileri, okul yöneticisi, okul sağlığı, Crisis management skills, school administrator, school health
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmen görüşlerine ilişkin okul yöneticilerinin kriz yönetim becerileri ile okul sağlığı arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, değişkenlere ilişkin öğretmen görüşlerinin cinsiyet, kıdem, eğitim durumu, okulda çalışma süresi, yaş, lise türüne göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Ankara ili Çankaya ilçesinde Anadolu liseleri, Meslek ve Teknik Anadolu liseleri ve Anadolu İmam Hatip liselerinde görev yapmakta olan 3014 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın yürütüleceği okulların belirlenmesinde seçkisiz örnekleme yöntemlerinden tabakalı örnekleme yöntemi seçilmiştir. Bu doğrultuda, araştırmanın örneklemini ise 341 kamu lise öğretmeni oluşturmaktadır. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılan bu araştırmada toplanan veri seti üzerinde aritmetik ortalama, standart sapma oranı, yüzdelik testi, t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS ve LISREL 8.80 programları kullanılmıştır. Analizler sonucunda örgütsel sağlık ile okul yöneticilerinin kriz yönetim becerilerinin kriz öncesi dönem, kriz dönemi ve kriz sonrası dönem alt boyutları arasında da düşük düzeyde ve pozitif yönlü bir ilişki mevcut olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin görüşlerine göre okul yöneticilerinin kriz yönetim becerileri ile örgüt sağlığı arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the relationship between school administrators' crisis management skills and school health regarding teachers' views. In accordance with this purpose, it was examined whether the opinions of teachers about the variables differed according to gender, seniority, educational status, length of study at school, age and type of high school. The relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the research. The population of the research consists of 3014 teachers working in Anatolian high schools, Vocational and Technical Anatolian high schools and Anatolian Imam Hatip high schools in Ankara province Çankaya district in the 2021-2022 academic year. The stratified sampling method, one of the random sampling methods, was chosen to determine the schools where the research will be conducted. In this direction, the sample of the research consists of 341 public high school teachers. In this study, in which the relational screening model, one of the quantitative research methods, was used, the collected data set was analyzed with arithmetic mean, standard deviation ratio, percentile test, t-test, ANOVA, Pearson correlation and multiple linear regression. SPSS and LISREL 8.80 programs were used in the analysis of the data. As a result of the analyses, it was seen that there is a low-level and positive relationship between organizational health and the sub-dimensions of the crisis management skills of school administrators in the pre-crisis period, crisis period and post-crisis period. According to the opinions of the teachers, it was concluded that there is a significant relationship between the crisis management skills of school administrators and organizational health.