Evaluation of educational system with regard to educational programs and educational administration in Southeastern Anatolia (Research conducted in Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin and Adıyaman)
Güneydoğu Anadolu bölgesinde eğitim sisteminin eğitim programları ve yönetim süreçleri açısından değerlendirilmesi (Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Adıyaman illerinde bir çalışma)
- Tez No: 73842
- Danışmanlar: PROF. DR. TOKAY GEDİKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: School curriculum, objective, content, teaching/learning materials and techniques, educational administration in schools, decision-making, coordinating, planning, organizing, controlling, evaluating, extra-curricular activities, teachers' evaluations
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
oz GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE EĞİTİM SİSTEMİNİN EĞİTİM PROGRAMLARI VE EĞİTİM YÖNETİMİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ (Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Adıyaman) illerinde bir çalışma ŞAHİN, Sevilay Doktora Tezi, Eğitim Bilimleri Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tokay GEDİKOĞLU Ocak, 1998, 181 sayfa Bu çalışmanın amacı Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki liselerde uygulanan eğitim programlarının ve eğitim yönetimi süreçlerinin uygulanmasında karşılaşılan sorunları ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla dört il rastlantısal öeneklem yöntemiyle seçilmiş, yine aynı yöntemle bu illerdeki liseler belirlenmiş ve 2737 öğrenci, 131 öğretmen ve 38 yönetici çalışma kapsamına alınmıştır. Çalışmada anket tekniği kullanılmış, anketlerden elde edilen veriler SPSS programında yer alan frekans dağılımı, yüzde hesapları ve kay-kare teknikleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçların bazıları şunlardır: a) Araştırma kapsamına giren okullardaki yönetici, öğretmen ve öğrenciler, ortaöğretim ikinci kademede (liselerde) uygulanan eğitim programlarının sisteme dahil olan kişilerin sosyal, mesleki, ahlaki ve estetic ihtiyaçlarını karşılamak için yeterince kapsamlı olmadığı görüşündedirler. viAyrıca programların ülkenin içinde yaşadığı çağın ihtiyaçlarına cevap verecek yeterlilikte olmadığını da belirtmişlerdir. b) Araştırma kapsamındaki okullardaki öğrenciler öğretmenlerin sınıf içerisinde çoğunlukla klasik yöntem ve teknikleri kullanıldığını belirtmişlerdir, öğretmenler de çoğunlukla bu teknikleri kullandıklarım belirtmişlerdir. c) Araştırma kapsamına giren okullardaki öğrenciler öğretmenlerini alanlarında yeterli görmemektedirler. d) Araştırma kapsamına giren okullardaki yöntici, öğretmen ve öğrenciler okullarda uygulanan rehberlik programlarını yeterli bulmamaktadırlar. e) Sosyal ve ders dışı etkinlikler her üç grup tarafından kısmen yeterli bulunmuştur. f) Okulun yönetiminde, yönetim süreçlerinin uygulanması konusunda yönetici ve öğretmenler uygulamaların yeterince y apılmadığını inanmaktadırlar. Anahtar Kelimeler Okul programları, hedefler-içerik, öğrenme-öğretme teknik ve materyalleri, değerlendirme, eğitim yönetimi, karar verme, eşgüdümleme, planlama, organizasyon, kontrol etme, değerlendirme, öğretmen performansı değerlendirmesi, sosyal faliyetler. Bilim Sayısal Kodu: ES 699. vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF THE EDUCATIONAL SYSTEM WITH REGARD TO EDUCATIONAL PROGRAMS AND EDUCATIONAL ADMINISTRATION IN SOUTHEASTERN ANATOLIA (Research Conducted in Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin and Adıyaman) by Sevilay ŞAHİN Ph.D. in Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Tokay GEDİKO?LU January, 1998, 181 pages The purpose of this study was to identify deficiencies in educational programs and administration in the Turkish secondary education system in four cities of Southeastern Anatolia. In order to discover the deficiencies of the system, the perceptions of administrators, teachers and students were investigated through questionnaires. The subjects of the study were 2737 students, 13 1 teachers and 38 administrators. Their perceptions were compared and some statistically significant differences were observed. Then, the collected data were analyzed using descriptive statistic percentage and chi-square techniques. The results revealed that the present curriculum and administration in secondary education in Turkey are not comprehensive enough to meet the needs of the pupils in the system. There are significant differences among the opinions stated by the subjects involved in the study. IVSome of the major conclusions can be summarized as follows: a) According to students, teachers and administrators included in the research, the curriculum in use in high schools in secondary education can not meet the social, professional, moral and aesthetic needs of the pupils involved in the system, and it is also insufficient to meet the current needs of the country. b) Students believe that teachers are not using various techniques during teaching in the classroom and that they are not competent enough in their field of study. c) According to students, teachers and administrators counselling programs in their school curriculum are ineffective. d) Administrators and teachers think that from the point of school administration, administration processes i.e. decision-making, planning, organizing, communicating, coordinating, evaluating and controlling, do not reach the required standards. e) Students believe that teachers are not competent in their field of study and mat they do not motivate students in their academic endeavors, f) Social and extra curricular activities are considered by the subjects to be less man adequate.