Problem çözme ve kurma eğitiminin 8. sınıf öğrencilerinin sıradışı problem çözme ve kurma becerisine etkisi
The effect of problem solving and posing instruction on non-routine problem solving and posing skills of 8th grade students
  1. Tez No: 738433
  2. Yazar: MEHTAP TETİK BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sıradışı problem çözme, sıradışı problem kurma, problem çözme, matematik eğitimi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada sekizinci sınıf öğrencileri ile çalışılmış olup, problem çözme ve kurma eğitiminin sıradışı problem çözme ve kurma becerisi üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırma, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Bursa İli Osmangazi ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir ortaokulun 8-G ve 8-H sınıflarında öğrenim görmekte olan 88 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. İki sınıftan biri deney grubu, diğeri kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı kapsamında sıradan problemler içeren bir ön ve son test ile sıradışı problemler içeren bir ön ve son test kullanılmıştır. Kullanılan tüm testler 5 adet problem çözme ve 1 adet problem kurma sorusundan oluşmaktadır. 10 hafta boyunca haftada 2 ders saati verilen eğitim süresince deney grubuna toplam 40 adet sıradan ve sıradışı problem çözdürülmüştür. Araştırma boyunca eksik ve fazla bilgi içeren, çözümsüz ya da gerçek hayat problemlerinin yanısıra sistematik liste yapma, tahmin ve kontrol, geriye doğru çalışma, bağıntı bulma ile problemi basitleştirme stratejileri ile çözülebilecek sıradışı problemler kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan problem çözme ve kurma soruları ayrı ayrı ölçeklendirilip, elde edilen veriler uygun istatistiksel analiz teknikleri kullanılarak SPSS-10.0 (Statistical Package for the Social Sciences) paket programı ile çözümlenmiştir. Problem çözme ve kurmayla ilgili ön ve son test ortalamaları genel olarak incelendiğinde, genel başarının büyük çoğunlukla ortalamanın altında olduğu gözlenmiştir. Ancak, araştırma sonunda deney grubu öğrencilerinin problem kurma ve problem çözme anlamlı bir artış olduğu gözlenirken, kontrol grubu öğrencilerinin problem kurma ve problem çözme puanlarında anlamlı bir fark olmadığı gözlenmiştir. Sonuç olarak problem çözme ve kurmayı bir arada ele alan bir öğretimin, öğrencilerin özelllikle sıradışı problem çözme ve kurma becerileri üzerinde anlamlı düzeyde pozitif bir etkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of problem solving ınstruction on students' ability to solve and pose non-routine problems has been studied with eighth grade students. The research was carried out in the 2018-2019 academic year with 88 students studying in the 8-G and 8-H grades of a secondary school governed by the Ministry of National Education in Osmangazi district of Bursa Province. Of the two classes, one was chosen as an experimental group and the other was chosen as a control group. In the research, a pre and post test containing routine problems and a a pre and post test containing non-routine problems were used within the scope of the data collection tool. All tests used consist of 5 problem solving and 1 problem posing question. During the instruction, which was given 2 lesson hours a week for 10 weeks, a total of 40 routine and non-routine problems were solved by the experimental group. During the research, real life problems, problems with incomplete and extra information, and unsolved problems as well as non-routine problems that can be solved by systematic listing, guessing and checking, working backward, looking for a pattern and simplifying the problem strategies were used. The problem solving and posing questions used in the study were scored separately and the data obtained were analyzed with SPSS-10.0 (Statistical Package for the Social Sciences) package program using appropriate statistical analysis techniques. When the pre- and post-test means related to problem solving and posing were examined in general, it was observed that the overall success was mostly below the average. However, at the end of the study, it was observed that there was a significant increase in the problem posing and solving scores of the experimental group students, while there was no significant difference in the pre-test and post-test scores of the control group. As a result, it was found that an instruction that deals with problem solving and posing together has a significant positive effect especially on students' non-routine problem solving and posing skills.