Pariyetooksipital ve kalkarin fissür uzunluğunun gestasyonel veya pregestasyonel diyabetik ve non-diyabetik gebelerde karşılaştırılması
Comparison of parietooccipital and calcarine fissuredepth measurements in gestational or pregestationaldiabetic and NON-diabetic pregnancy
- Tez No: 738467
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKAN YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabetes Mellitus, Nörosonografi, Pariyetooksipital Fissür, Kalkarin Fissür, Kortikal Gelişim, Gestational Diabetes Mellitus, Neurosonography, Parietooccipital Fissure, Calcarine Fissure, Cortical Development
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Çalışmamızda gestasyonel ve pregestasyonel diyabetes mellitusu olan hastalarda fetal serebral sulkusların antenatal dönemde nörosonogram ile değerlendirilmesi ve sağlıklı gebelerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu vaka kontrol kesitsel çalışmada OGTT testi pozitif ve pregestasyonel diyabeti olanlar vaka grubu; negatif olanlar kontrol grubunu oluşturmuştur. Çalışmaya katılan tüm hastaların detaylı obstetrik değerlendirmesi yapılıp klinik anamnezi alındıktan sonra fetüsün ultrasonografik biyometrik ölçümleri (BPD, HC, AC, FL), tahmini fetal ağırlık, pariyetooksipital fissür ve kalkarin fissür uzunluğu gibi özellikleri not edilmiştir. Bu iki grubun ultrasonografik ölçümleri istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışma 28 gestasyonel ve pregestasyonel diyabet tanısı alan gebe ile ek risk faktörü olmayan 28 gebenin katılımıyla gerçekleşmiştir. GDM ve kontrol grubunda 26. haftaya göre 32. hafta POF ölçümündeki ortalama artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,001; p0,05). GDM grubu olguların 26. haftaya göre 32. hafta kalkarin fissür ölçümündeki yüzde değişimi ile kontrol grubu olguların kalkarin fissür ölçümündeki yüzde değişimleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda hasta ve kontrol grubunda pariyetooksipital ve kalkarin fissür ölçümleri karşılaştırıldığında anlamlı bir fark izlenmedi. GDM ve pregestasyonel diyabet nedenli olası kortikal gelişim farklılıkları, POF ve kalkarin fissürler üzerinden tespit edilemiyor olabilir. Bununla beraber ölçümlerin iki farklı hafta grubuna sınırlanmış oluşu nedeniyle de iki grup arasında anlamlı değişim saptanamamış olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim : In our study, it was aimed to evaluate fetal cerebral sulci in patients with gestational and pregestational diabetes mellitus by neurosonogram in the antenatal period and to compare them with healthy pregnant women. Materials and Methods: In this case-control cross-sectional study, the case group with positive OGTT test and pregestational diabetes; negative ones formed the control group. After detailed obstetric evaluation of all patients participating in the study and clinical anamnesis were taken, fetal features such as ultrasonographic biometric measurements (BPD, HC, AC, FL), estimated fetal weight, parietooccipital fissure and calcarine fissure depth measurements were noted. Ultrasonographic measurements of these two groups were statistically compared. Statistical findings: The study was carried out with the participation of 28 pregnant women diagnosed with gestational and pregestational diabetes and 28 pregnant women without additional risk factors. The mean increase in POF measurement at week 32 compared to week 26 in GDM and control groups was statistically significant (p=0.001; p0.05). There was no statistically significant difference between the percent change in calcarin fissure measurement in the 32nd week compared to the 26th week in the GDM group and the percent change in the calcarin fissure measurement in the control group cases (p>0.05). Results: In our study, when the parietooccipital and calcarine fissure measurements were compared, no significant difference was observed in the patient and control groups. Possible differences in cortical development due to GDM and pregestational diabetes may not be detectable through POF and calcarine fissures. However, since the measurements were limited to two different week groups, no significant difference could be found between the two groups.