Mukâranatü Kânûni'l-Âile es-Sîniyye mea Kânûni'l-Âile el-Osmâniyye
Çin Aile Kanunu ile Osmanlı Aile Hukuku Kararnamesi mukayesesi / Comparison of the Chinese Family Law with the OttomanFamily Law
- Tez No: 738488
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SAİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Aile Hukuku, Çin Aile Hukuku, İslam Hukuku, Ottoman Family Conduct, Chinese Family ordinance, Islamic Sharia
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Osmanlının son döneminde türlü siyasi, iktisadi toplumsal amiller nedeni ile meydana gelen“Osmanlı Aile Hukuku Kararnamesi”, islam tarihindeki ilk aile hukuku kanunudur. Bu kanun Osmanlı devletinde çok kısa bir süre yürürlükte kalmasına rağmen islam coğrafyasında diğer ülkülerin aile hukuku çalışmaları için çok önemli sayılır. Çin Aile Kanunu ise komünist düşünce temel emelinde hazırlanmış ve dünyadaki bir milyardan fazla insana uygulanmakta olan bir kanundur. Aynı zamanda bu kanun Doğu Türkistan gibi Çin'in sömürgesi altındaki müslüman halklara da uygulanmaktadır. Biz bu tezde söz konusu iki kanunun, islam aile hukuku esasları üzerinden mukayesesini yapmaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Code of Family Rights, that has been issued at the end of the Ottoman Sultanate due to political, economic, and social factors. It is considered as the first law in the field of personal status in the history of Islam. Although it was applied for a short period of time in the Ottoman Empire, it has a quite importance role in being a referance for personal status codes in other Islamic states located in the geography of the Islamic world. As for the Chinese family law, which was resulted on the basis of the principle of communism, it is applied on more than one billion people in the world. At the same time, this law applies to Muslims living in Chinese colonies such as East Turkestan. In this research, I will make a comparison for these two laws in the light of Islamic law.