Hammâd b. Ebû Süleyman (120/738) ve rivayetleri
Hammad bin Abu Sulaiman (120/738) and his narrations
- Tez No: 738573
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHA ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hammâd b. Ebû Süleyman, Hanefî, Hadis, Kûfe, Mürcie, Hammad b Ebu Suleyman, Hanafi, Hadith, Kufa, Murcie
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Tâbiûn ulemâsının önde gelen şahsiyetlerinden Hammâd b. Ebû Süleyman, fakihliğinin yanı sıra muhaddis kimliği ile de ön plana çıkmıştır. Kûfe'nin fakihi olarak anılan Hammâd, pek çok hadis rivayetinde bulunurken, merviyyâtının ekseriyeti ahkâm hadislerinden oluşmuştur. Hanefi mezhebinin ilim silsilesinde önemli konumda yer almış, Abdullah b. Mes'ûd'dan aldığı ilmî mirası İbrahim en-Nehaî vasıtasıyla Ebû Hanîfe'ye aktarmıştır. Bu çalışmada öncelikle Hammâd'ın hayatına ve ilmî kişiliğine yer verilmiştir. Akabinde rivayet ettiği hadisler incelenmiş, sened ve metinleri değerlendirilmiş ve sıhhat durumları araştırılmıştır. Hammâd b. Ebû Süleyman'ın hadis ilmindeki yerini ele aldığımız söz konusu araştırma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte çalışmanın önemi, metodu ve kaynaklarından bahsedilmiş, ardından birinci bölümde tezin konusu teşkil eden Hammâd'ın hayatı ele alınmıştır. İkinci bölümde Hammâd'dan sadır olan rivayetler incelenmiş ve değerlendirme kısmında hoca ve talebelerinin cerh ta'dîl durumları zikredilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hammad b Ebu Suleyman, one of the leading figures of the Tabiun ulama, came to the fore with his muhaddis identity as well as his jurisprudence. While Hammad, who is known as the jurist of Kufa, narrated many hadiths, the majority of his merviyyat consisted of the hadiths of judgment. He took an important place in the science line of the Hanafi sect and transferred the scientific legacy he received from Abdullah b Mes'ud to Abu Hanifah through Ibrahim an-Nehai. In this study, first of all, Hammâd's life and scientific personality are included. Subsequently, the hadiths he narrated were examined, their texts and documents were evaluated, and their health status was investigated. The aforementioned research, which deals with the place of Hammad b Abu Suleiman in the science of hadith, consists of an introduction and two parts. The importance, method and sources of the study are mentioned in the introduction. Then, in the first chapter, the life of Hammad, which is the subject of the thesis, is discussed. In the second part, the narrations originating from Hammad were examined and in the evaluation part, the cerh ta'dil status of the teacher and his students were mentioned.