Demokrasi ilkesi ışığında Türkiye'de siyasi partilere ilişkin gelişmeler
Developments regarding political parties in Turkey in the light of the democracy principle
  1. Tez No: 738629
  2. Yazar: KENAN KÜÇÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TİJEN DÜNDAR SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi Partiler, Demokrasi, Parti İçi Demokrasi, Siyasi Parti Yasakları, Political Parties, Democracy, In-party Democracy, Political Party Bans
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Siyasi partiler günümüz demokrasilerinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Bu nedenle siyasi partiler bugün birçok ülkede anayasal ve yasal düzenlemelere konu edilmiştir. Daha önce örgütlenme hürriyeti kapsamında derneklerle aynı statüye tabi olan siyasi partiler, günümüz hukuk sistemlerinde kendilerine özel bir yer edinmişlerdir. Siyasi partilerin ülkemizdeki tarihsel gelişimi oldukça çalkantılı bir sürece sahne olmuştur. Osmanlı Devleti'nde gizlilik esasıyla faaliyet yürüten siyasi cemiyetlerinden, bugünün meşru ve kurumsal siyasi partilerine erişinceye dek ülkemizde kayda değer hukuki gelişmeler yaşanmıştır. Bu çalışmamızda, Türkiye'deki siyasi parti gelişmelerinin kronolojik olarak ele alınması ve kaydedilen gelişmelerin demokrasi ilkesi ışığında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız toplam üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde siyasi parti kavramına değinilmiş, siyasi partilerin kavramsal, ulusal ve uluslar arası anlamları gözetilerek işlev ve fonksiyonları ortaya konmaya çalışılmıştır. Devamında demokrasi ve siyasi parti özgürlüğü kavramları genel hatlarıyla ele alınmış; siyasi partilerin tarihsel gelişimleri ve hukuki statülerine değinilmeye çalışılmıştır. Tezin ikinci bölümde, 1982 Anayasası'na kadarki süreçte Türkiye'deki siyasi parti gelişmeleri; üçüncü bölümde ise 1982 Anayasası'ndan günümüze kadarki süreci kapsayacak şekilde Türkiye'deki siyasi parti gelişmeleri ele alınmıştır. Gerek ikinci bölüm, gerekse üçüncü bölümde yapılan değerlendirmelerimiz demokratikleşme ilkesi ışığında olumlu ve olumsuz gelişmelerin tespitini içerir şekilde kaleme alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Political parties are indispensable elements of contemporary democracies. Consequently, political parties have been the subject of constitutional and legal regulations in many countries today. Political parties, which used to have the same status as associations under the Freedom of Association Act, now have a unique place in today's legal systems. The historical development of political parties in Turkey has been the scene of a turbulent process. From the political societies operating on the basis of secrecy in the Ottoman Empire to the legitimate and institutional political parties of today, there have been significant legal advances in our country. In this study, it is aimed to handle the political party developments in Turkey chronologically and to evaluate the developments in the light of the democracy principle. The current study consists of three chapters. In the first chapter, the concept of political party is touched on, and the functions of political parties are tried to be presented by paying regard to their conceptual, national and international meanings. Afterwards, the concepts of democracy and freedom of political parties are discussed in general terms. Also, the historical development and legal status of political parties are tried to be mentioned. In the second chapter, political party developments in Turkey until the 1982 Constitution are discussed. Finally, in the third chapter, the same issue is handled through covering the period from the 1982 Constitution to the present. Our evaluations, both in the second and third chapters, have been written in a way that includes the determination of positive and negative developments in the light of the principle of democratization.