Biçim yönünden Hâfız İbrâhîm'in el-Kasîdatu'l-ʻUmariyye isimli kasidesi
Examination in terms of form of the ode named Hâfiz İbrâhîm'in el-Kasîdatu'l-ʻUmariyye.
  1. Tez No: 738646
  2. Yazar: MOHAMAD ALİBRAHİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ABDÜLHADİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: kaside-i ömeriye, üslup, biçimsel, belagat, morfolojik, ritim, Omari poem, stylism, formality, rhetoric, morphology, rhythm....
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Edebi eser, ister şiir ister düzyazı olsun, sanatsal eserdir ve alıcı üzerindeki etki dereceleri onun bakış açısına ve doğru vizyona yardımcı olan araçlara göre değişir. İşin tanzim edildiği üslup ise bunda belirleyici faktördür. Ancak bu yöntemin, güzelliği ortaya çıkarmak, eksikliklerin ve kusurların yerlerini belirlemek için dikkatli, ince bir analize ihtiyacı vardır ve üslup çalışmalarının amacı da budur; üslup çalışmaları metinde ayrıntıları ve dilsel olguları daha ince bir anlayışa ve daha doğru bir hisse yardım etmek için gösterir. Bu nedenle, bu araştırma üslup çalışmasına dayanmaktadır. Şiirin pasaj ve mısralarının dağılımına ve bu pasajlar ile temaları arasındaki bağlantı gösterilerek bazı biçimsel ve nesnel yönler ele alınacaktır. Her şiir pasajının bahsettiği konuya göre, şiir pasajlarının uzunluğunda açık bir ihtilaf fark edeceğiz. Bu içeriğe göre pasajların öneminin farklılığını gösteriyor. Araştırmada şiirdeki fiillerin illetli ve sahih olması ve türevleri cihetiyle incelenip istatistiksel tablolarla açıklığa kavuşturulması ele alınacaktır. Morfolojik (sarf) araştırma, rakamlara ve yüzdeliklere dayanan istatistiksel yönteme göre metni daha net hale getirecektir. Bu tez ele aldığı kasidede retorik (belagat) araştırmaları kapsadığı gibi metafor ve benzetmelerin en önemli konularını da ele alıyor ve anlambilimini, estetiği belirtiyor. Belagat üslup şekillerinden bir şekildir, hatta estetik ve güzelliğin en belirgin biçimidir. Bir metinde ne kadar çok belagat varsa o nispette metnin tesiri ve kıymeti artar. Tez, kasidenin yazıldığı şiir veznini gösteren ritmik araştırma ile birlikte bu veznin kullanımını gösterir ve kasidedeki şiir parçalarının beyanını kapsar. Şiirsel vezinler ritim ve müzikal melodilerden ibarettir. Metnin psikolojik etkisi ise vezinden vezne değişir. Bunun için şiirin genel anlamı ile yazıldığı vezin arasında bağlantı vardır.
Özet (Çeviri)
A literary work, whether poetry or prose, is an artistic impact whose degrees of influence on the recipient varies according to his side of viewpoint, and also according to the tools that help to determine the right vision, as well as the sort in which literary work is built will determine that impact. But this sort needs a thoughtful look that demonstrates charming sides and reveals shortcomings and imbalances, this is what stylistic studies aim to do; It shows the details and linguistic phenomena in the text, which are more conducive to a more accurate understanding and sense of truth. Therefore this research based on the stylistic study; It will handle some formal and substantive features, which will be presented for distribution of the poem's sections and verses, and the relationship between these sections and their themes. We will observe a clear difference in the length of the poem's verses depending on the subject of each verse, and this indicates a disparity in the significance of the verses based on their contents. The research will also examine the types of verbs in terms of they are sound or unsound verbs and derivatives mentioned in the poem, and illustrate this with statistical tables. According to the statistical curriculum, a morphological study gives the text more clarity based on figures and percentage ratios. The research will also include a rhetorical study that will show the most important metaphors, analogies and others. And show its connotations and aesthetics in the poem. Rhetoric is a form of the sort, and It is a top aesthetic form of writing, and therefore the more rhetoric is presented in the text, the text will have a great impact and an artistic value. This research will include a rhythmic study showing the poetic metre on which the poem was written, With an indication of the use of this metre and its effect on the injustices in the poem and so on. The poetic metre is a rhythm and musical tune, whose psychological connotations vary from a metre and another metre, so there is a correlation between the general meaning of the poem and its metre.