Nil şairi Hafız İbrahım'in Leyali Satih adlı mensur eserinin muhteva, şekil ve üslup yönünden tahlili
تحليل ليالي سطيح محتوى وأسلوبا وشكلا
- Tez No: 630153
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP GÖÇEMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hâfız İbrâhîm, Makâme, Leyâlî Satîh, Nil Nehri, Sosyal Meseleler, Hâfız İbrâhîm, Maqamah, Layali Satih, the Nile, Social problems
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalışmanın konusu olan Leyâlî Satîh adlı makâmenin daha iyi anlaşılmasında yazarın anlaşılmasının yararlı olacağı düşüncesiyle, çalışmaya yazarın hayatı ve yaşadığı önemli olaylara dair araştırmayla başlanmıştır. Yaşadığı olayların, yazarı büyüleyici bir şiir ve dönemin tarihsel olaylarıyla dolu bir nesir yazmaya yönelttiği görülmektedir. Leyâlî Satîh adlı makâmenin temel konusu, yazarın yaşadığı dönemde toplumda görülen sosyal problemlerdir. Aynı zamanda bu problemler, dönemin edebiyatının gerek şiir gerekse nesir olarak ele aldığı konular arasında yer almaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde yazarın doğumu, yetişmesi, Mısır gezileri, Sudan yolculuğu, Muhammed Abduh ve“kalem ve kılıcın efendisi”payesiyle anılan Mahmûd Sâmî el-Bârûdî gibi dönemin önemli edipleriyle olan ilişkilerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde ise, makâmenin tanımı, amacı, gelişimi ve ana hatlarıyla özellikleri ele alınmıştır. Sonraki bölümde yedi geceden ibaret olan, yazarın Leyâlî Satîh adlı makâmesinin incelendiği tahlil bölümüne geçilmiştir. Yazar, eserin birinci gecesinde çektiği sıkıntıları, yakınmaları ve darlığını, ikinci gecesinde kadın hakları ve özgürlüklerini, üçüncü gecede Suriye ve Mısır'ın durumları ve problemlerini dile getirmektedir. Dördüncü gecede yabancı devletlerin imtiyaz ve ayrıcalıklarını, beşinci gecede basın krizi ve özgürlüğünü, altıncı gecede Ahmed Şevkî'yi, yedinci gecede de ordunun isyanını, İngilizlerin yönetim anlayışı ve ayrıcalıklarını, Mısır ordusunun durumunu, siyaset kurumunun pasifliğini ve Muhammed Abduh'la görüşmelerini anlatmaktadır. Leyâli Satîh'in içerik analizinden sonra, üçüncü bölümde eserin üslubu, dil ve terim yapısı, belâğî söz sanatları gibi hususlar ele alınmıştır. Son olarak da Leyâli Satîh ile modern roman arasındaki şekil ve içerik yönüyle ortak yönlerinden bahsedilmiş, çalışma elde edilen sonuçların zikredilmesiyle sonlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis begins with an account of the author's life and significant events he experienced, due to the fact that understanding the poet himself will help better understand the maqamah (in Arabic المقامة) at stake called the Layali Satth (The Nights of Satih). The events the poet experienced led him to write a bewildering poem and a prose full of the historical events of the period. The main subject of the maqamah called the Layali Satih are the social problems of the period in which the poet lived. These problems are among the subject matters of the literatüre of the period, both in poetry and prose. The first chapter of the thesis recounts the birth, growth of the poet as well as his trip to Egypt and Sudan, and his relationships with the great men of letters of the time such as Mahmud Sami al Barudi, known as Muhammed Abduh and the master of pen and sword. The second chapter deals with the description of maqamah, its aims and development, as well as outlining its features. The following chapter presents the analysis of the maqamah of the poet, Layali Satih, composed of seven nights. The poet talks about the troubles befalling him, his grievance and difficulty in the first night, and women's rights and freedom in the second night, and the situation and problems of Syria and Egypt in the third night. The poet continues to narrate the capitulations to and privileges of the foreign states in the fourth night, the crisis and freedom of the press in the fifth night, Ahmed Shawki in the sixth night, and the uprising of the army, the privileges and government of the British, and the passivity of the political institutions and his encounter with Muhammad Abduh in the in the seventh night. After the content analysis of the Layali Satih, the thid chapter deals with the stylistics, language and terminology as well as rhetorical features of the poem. Finally, the thesis concludes with a comparison of the Layali Satih with modern poetry in terms of mutual forms and content, and the presentation of the findings of the thesis.