Yerel seçilmişlerin yerel katılım algısı üzerine nitel bir araştırma
A qualitative research on the local participation perception of local electeds
  1. Tez No: 738694
  2. Yazar: OĞUZHAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Katılım, Yerel Demokrasi, Yerel Katılım Algısı, Yerel Seçilmişler, Local Participation, Local Democracy, Local Participation Perception, Municipal Councillors
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Dünya üzerinde zaman mefhumu ile birlikte her alanda çeşitli değişimler ve dönüşümler yaşanmaktadır. Yönetim ve siyaset de bu dönüşümden etkilenmekte ve değişerek dönüşmektedir. Demokrasi, insanlık tarafından geliştirilen en yaygın yönetim biçimidir. İlk uygulamasında doğrudan olarak gerçekleşirken, zamanla önce temsili formunu almış daha sonra ise katılımcı formuna doğru evirilmiştir. Bugün demokrasiler büyük ölçüde temsile dayanmakta ve bu şekliyle uygulanmaktadır. Ancak katılımcı demokrasi, temsili demokrasinin eksikliklerini ortaya koyarak bu eksiklikleri kapatmayı amaçlamakta ve bu süreçte temsili demokrasi ile birlikte var olmaktadır. Katılım anlayışının ise en iyi yerel düzeyde işleyeceğine yönelik önemli bir düşünsel birlik bulunmaktadır. Halk ile olan mesafe yerel yönetimler düzeyinde daha kısa, etkileşim ise daha yüksek düzeydedir. Böylece yerel yönetimler ile katılım düşüncesi arasında önemli bir organik yakınlık bulunmaktadır. Nitel araştırma yöntemi ile yürütülen bu çalışmada yerel seçilmişlerin yerel düzeyde katılımı nasıl algıladığı araştırılmıştır. Çalışma kapsamında Kocaeli ilinin Başiskele, Gölcük ve İzmit Belediye'lerinde görev yapmakta olan beş siyasi partiden on dört belediye meclis üyesi ile yarı yapılandırılmış mülakat gerçekleştirilmiş, ayrıca veri çeşitlemesi sağlanarak gözlem yapılmış ve elde edilen veriler fenomenolojik betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre yerel seçilmişler yerel demokrasi ve yerel katılıma olumlu yaklaşmakta, temsili demokrasi bağlamında göreve gelmelerine rağmen katılımcı yönetim anlayışını bir tehdit olarak görmemektedir. Katılımcıların yerel katılıma olumlu değer atfetmesine karşın harekete geçme konusunda ise yeterince aktif olmadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Various changes and transformations are experienced with the concept of time in every field on the world. Administration and politics are also affected by this transformation and are transforming by changing. Democracy is the most common form of government developed by humanity. While it took place directly in its first application, by time it first took its representative form and then evolved into the participatory form. Democracies today on a large scale rely on representation and are practiced as such. However, participatory democracy aims to close these deficiencies by revealing the deficiencies of representative democracy and it coexists with representative democracy in this process. There is an important intellectual unity that the understanding of participation works best at the local level. The distance with the public is shorter at the level of local governments, and the interaction is at a higher level. Thus, there is an important organic closeness between local governments and the idea of participation. In this study, which was carried out with the qualitative research method, it was investigated how the municipal councillors' perceived participation at the local level. Within the scope of the study, semi-structured interviews were conducted with fourteen municipal councillors from five political parties working in Başiskele, Gölcük and İzmit Municipalities of Kocaeli province. In addition, observations were made by providing data diversity and the obtained data were analyzed by phenomenological descriptive analysis method. According to the results of the research, municipal councillors approach local democracy and local participation positively, and do not see the participatory management approach as a threat, although they take office in the context of representative democracy. It has been determined that although the participants attribute positive value to local participation, they are not active enough to take action.