Olağanüstü Bir Gece ile Seyrek Yağmur adlı eserlerdeki ana karakterlerin varoluşçu psikoterapi bağlamında karşılaştırılması
A comparasion of the main characters in the novels An Extraordinary Night and Sparse Rain in the context of existential psychotherapy
  1. Tez No: 738693
  2. Yazar: CEYDA GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Western Linguistics and Literature, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Edebiyat, Stefan Zweig, Barış Bıçakçı, Varoluşçuluk, Varoluşçu Psikoterapi, Comparative Literature, Stefan Zweig, Barış Bıçakçı, Existentialism, Existential Psychotherapy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Karşılaştırmalı edebiyat, farklı dilde yazılmış en az iki eseri bir eleştiri yöntemi çerçevesinde ortak konu, motif, düşünce ya da biçim bakımından inceleyen ve onların ortak, benzer ve farklı yönlerini tespit ederek nedenleri üzerinde yorum yapan bilim dalıdır. Amacı; bir ulus edebiyatının farklı uluslara ait edebiyatları yakından tanımaya ve onlar üzerinden kendisini anlamaya çalışmasıdır. Tarih, felsefe ya da sosyoloji gibi farklı disiplinlerle çalışmalarını temellendirebilen karşılaştırmalı edebiyat bilimi, psikoloji ile de yakın bir ilişki içerisindedir. Her biri büyük önem taşıyan çeşitli psikolojik kavramlar, kuramlar, terapi yöntemleri ya da yaklaşımları, edebî karakterleri çözümlemek için yazar, eleştirmen ve okuyucuya yardımcı olmaya hazırdır. Ancak karşılaştırmalı edebiyat bilimi ekseninde, edebî karakterlere çoğunlukla benzer bir psikolojik çerçeveden bakıldığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda bu durumun yazar, eleştirmen ve okuyucu üçgenine dar bir bakış açısı sunduğu ve herhangi bir yenilik sağlamadığı aşikârdır. Çalışmada, bu bakış açısına yeni bir boyut kazandırmak için Stefan Zweig'ın Olağanüstü Bir Gece adlı eseri ile Barış Bıçakçı'nın Seyrek Yağmur adlı eserindeki ana karakterler, insanın dünya üzerinde fiziksel, sosyal, bireysel ve tinsel olmak üzere dört boyutta var olduğunu savunan ve onu tüm bu boyutları ile birlikte bir bütün olarak ele alan varoluşçu psikoterapi bağlamında incelenip karşılaştırılacaktır. Karakterlerin anlam arayışı içinde olmaları nedeniyle ortak konu paydasında buluşan eserler, psikanalitik eleştiri yöntemi ve alımlama estetiği kuramından oluşan eklektik bir yöntemle incelenecektir. Çalışma kapsamında karakterlerin anlam arayışına çıkma nedenleri, bu arayış kapsamında neler yaptıkları ve ne gibi sonuçlar elde ettikleri araştırılacak; ortak, benzer ve farklı yönleri tespit edilip nedenleri üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Comparative literature is a branch of science that examines at least two works written in different languages in terms of common subject, motif, thought or form within the framework of a criticism method, and makes comments on the reasons by identifying their common, similar and different aspects. Its aim is for a nation's literature to try to get to know the literatures of different nations closely and to understand itself through them. Comparative literature, which can also base its studies on different disciplines such as history, philosophy or sociology, is also in a close relationship with psychology. A variety of psychological concepts, theories, therapeutic methods or approaches, each of which is of great importance, is ready to assist the writer, critic and reader in deciphering literary characters. However, considering the fact that literary characters are mostly viewed from a similar psychological perspective in the axis of this discipline, it is obvious that this situation offers a narrow perspective to the triangle of writer, critic and reader and does not provide any innovation. In the study, the main characters in Stefan Zweig's work called An Extraordinary Night and Barış Bıçakçı's Sparse Rain, in order to add a new dimension to this perspective, are the main characters who argue that human beings exist in four dimensions: physical, social, individual and spiritual, and will be examined and compared in the context of existential psychotherapy, which deals with all these dimensions as a whole. Due to the fact that the characters in the works are in search o f meaning, the works that meet on the common denominator will be examined with an eclectic method consisting of the psychoanalytic criticism method and the theory of perception aesthetics. Within the scope of the study, the reasons for the characters' search for meaning, what they did within the scope of this search and what results they obtained will be investigated, common similar and different aspects will be determined and the reasons will be emphasized.