Uylupınar yüzey araştırması Demir Çağ seramikleri
Uylupinar survey Iron Age ceramics
- Tez No: 738743
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BULBA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Yerel üretim, Uylupınar, Seramik, Bezeme, Demir Çağı, Local production, Uylupınar, Ceramic, Decoration, Iron Age
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 607
Özet
Uylupınar/Göl Adası yerleşimi Burdur ilinin Gölhisar ilçesinin 18 km güneydoğusunda Uylupınar Gölü'nün kuzeydoğusunda bulunan ve Şeher Taşı olarak adlandırılan yerleşimdir. Uylupınar yüzey araştırmasında ele geçen örnekler üzerinde yapılan incelemelerde yerleşimin çevre bölgeler ile etkileşimi söz konusudur. Uylupınar ve çevresindeki yerleşimlerde yapılan araştırmalarda Geometrik Stil, Orientalizan Stil, Yaban Keçisi Stil etkisinde yapılan örnekler mevcuttur. Bu örnekler içerisinde Geometrik Dönem, Orientalizan Dönem, Arkaik Dönem, Klasik ve Hellenistik Dönem seramikleri kronolojik MÖ 8?-7 ve MÖ 1. yüzyıla kadar devam eden örnekler değerlendirilmiştir. Geometrik ve Orientalizan stil geleneğinde yapılan örnekler mevcuttur. Geometrik ve Arkaik Dönem'de yapılan iç içe çember bezemeli örnekler form ve gövde olarak ayrı incelenmiş; öte yandan gövde parçaları ise hamur bakımından gruplandırılarak değerlendirilmiştir. Aynı şekilde çizgi bezemeli, zikzak, üçgen, meander bezemeli örnekler, saç örgüsü, giyoş, gamalı haç, balık pulu, mermer taklididir. Bitkisel bezemeler ise palmet, yonca rozetidir. Hayvan figürlü örnekler ise kaz, köpek, geyik, yaban keçisi figürleri ele alınmıştır. İncelenen örneklerde üretim yerleri İonia üretimi ya da taklidi Lydia üretimi ya da taklidi, Phrygia üretimi ya d taklidi, siyah astarlı olarak ise Attika üretimi ya da taklidi ile yerel üretim olduğu düşünülen parçalar bulunmaktadır. Bu grupta incelenen örnekler kronoloji olarak MÖ 7-6. yüzyıl aralığına tarihlendirilmiştir. Klasik Dönem içlerine tarihlendirilen örnekler bezemesiz ve siyah astarlıdır. Bu seramikler farklı kap formları MÖ 5-4. yüzyıl aralığında değerlendirilmiştir. Hellenistik Dönem kapları ise bezeme açısından değerlendirildiğinde kalıp yapımı kâse örnekleri ve açık ve kapalı kap örnekleri incelenmiştir. Bu örnekler üzerinde yapılan incelemelerde bitkisel bezemeler olarak gruplandırılmış öte yandan açık ve kapalı formlar olarak belirlenen örnekler form açısından incelenen örnekler MÖ 3-1. yüzyıl aralığına verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Uylupınar/Göl Adası settlement is located 18 km southeast of Gölhisar of Burdur province, northeast of Uylupınar Lake, and is called Şeher Taşı. The settlement is interacted with the surrounding regions in the examinations carried out on the samples found in the Uylupınar survey. In the researches carried out in Uylupınar and the surrounding settlements, there are examples made under the influence of Geometrical Style, Orientalizing Style, Wild Goat Style. Among these examples, Geometrical Period, Orientalizing Period, Archaic Period, Classical and Hellenistic Period ceramics chronologically from VIIIth?-VIIth BC and Ist century BC were evaluated. There are examples in the tradition of Geometrical and Orientalizing styles. The concentric circle-decorated samples made in the Geometric and Archaic Periods were examined separately in terms of form and body; on the other hand, body fragments were evaluated by grouping them in terms of pulp. Similarly, examples with line decoration, zigzag, triangle, meander decorations, braids, clothe, swastikas, fish scales, marble imitations. Plantal motifs are palmette, clover rosette. Examples with animal figures are goose, dog, deer, wild goat figures. In the samples examined, there are pieces that are thought to be Ionian production or imitation, Lydian production or imitation, Phrygian production or imitation, and black slipped Attic production or imitation and local production. The examples examined in this group are chronologically dated to VIIth-VIth BC century. The samples dated to the Classical Period are undecorated and black slipped. These ceramics are evaluated in the range of different vessel forms between the 5th and 4th centuries BC. When the Hellenistic Period ceramics are evaluated in terms of decoration, examples of mold-made bowls and open and closed vessels were examined. In the examinations made on these samples, they were groupped as plantal decorations, on the other hand, the samples determined as open and closed forms, the samples examined in terms of form were given to the range of IIIrd-Ist centuries BC.