Akdeniz ilçesi (Mersin) tarım coğrafyası
Agricultural geography of an Akdeniz province (Mersin)
- Tez No: 738744
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Ziraat, Geography, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz İlçesi, Tarım Coğrafyası, Tarım, Hayvancılık
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Akdeniz bölgesinde yer alan araştırma sahası Mersin ilinin nüfus büyüklüğü bakımından 4. büyük ilçesidir. Araştırma sahasının doğusunda Tarsus, kuzeyinde Toroslar, batısında Yenişehir ve güneyinde Akdeniz vardır. Araştırma sahası, tarımsal üretim ve özellikle sebze ve meyve tarımında önemli bir yere sahiptir. Araştırma sahasının şehir kır ayrımı yapmadan bir tarım alanı olduğunu söylemek mümkündür. 1960'lı yıllara kadar daha fazla geleneksel tarım yöntemlerinin uygulandığı araştırma sahasında, 1960'lı yıllardan sonra gelişen teknolojiler, zirai mücadeleler, tohum ıslahları ve özellikle plastiğin örtü altı materyali olarak kullanılmasıyla birlikte tarımsal üretim hızlı bir gelişme göstermiştir. Modern tarım yöntemlerinin tatbik edilmesinin yanında, araştırma sahasının verimli topraklar bakımından zengin olması, araştırma sahasının ılıman bir iklime sahip olması ve su kaynaklarının yeterlilik arz etmesi, araştırma sahasında tarımın ilerlemesinde tesirli olan temel öğelerdir. Araştırma sahasında görülen ılıman iklim sayesinde çok sayıda tarım mahsulü yetiştirilebilmektedir. Meyvecilik, özellikle zeytinciliğin yanında sebzecilik, hayvancılık ve diğer tarla bitkileri ziraatı da son zamanlarda gelişme göstermiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada, araştırma sahasının tarımsal faaliyetleri coğrafi bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. Araştırma sahasının tarımsal faaliyetlerine etki eden fiziki ve beşeri faktörler incelenmiş, coğrafi unsurların üretim üzerine olan etkisi sebep-sonuç bağı içerisinde değerlendirilmeye alınmış ve araştırma sahasının tarımsal potansiyeli ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Akdeniz district is the fourth largest district among 13 districts in terms of Mersin province in terms of population located in The Mediterranean region. Akdeniz district has Tarsus tothe East, Toros's to the North, Yenişehir to the West and the Mediterranean to the South. Akdeniz district has an important place in agricultural production and especially in vegetable and fruit agriculture. It is possible to say that the Akdeniz district is an agricultural area without making any distiction between cities and villages. In the field of research, where more treditional agricultural methods were applied until the 1960's. Developing Technologies after the 1960's, agricultural strugies, seed breeding, especiallywith the use of plastic as green house material, agricultural production has shown a rapid development. Accompained by the application of modern agricultural methods. Akdeniz district is rich in fertile soils, has a temperate climate, water resources are sufficient. These elements are effective in the advancement of the agricultural field in the Akdeniz district. Thanks to the temperate climate observed at the searching sector, a large number of agricultural crops are grown. Fruit growing, especially vegetable growing beside olive cultivation, husbandry and other agriculture of field crops, improving lately. As a result, in this dissertation work, agricultural activities of Akdeniz district have been evaluated with a geographical approach. Physical and human factors affecting the agricultural activities of the Akdeniz district were examined. The effect of geographical elements on production was evaluated by cause and effect relationship and the agricultural potential of the Akdeniz district was tried to emerge. KeyWords: Akdeniz Disctrict, Agricultural Geography, Agriculture, Farming