Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel okulların çocuklara ait kişisel verileri koruma yükümlülüğünün ulusal kamu hukuku çerçevesinde incelenmesi
Examination of the obligation to protect personal data of children of private schools affiliated to the Ministry of National Education in the framework of national public law
  1. Tez No: 738833
  2. Yazar: SERDAR ÇELİKEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALTIN ASLI ŞİMŞEK ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Kişisel Verilerin Korunması Hakkı, Çocukların İnsan Hakları, Özel Okullar, Özel Okulların Çocukların Kişisel Verilerini Koruma Yükümlülüğü, Personal Data, Right to Protection of Personal Data, Human Rights of Children, Private Schools, Obligation of Private Schools to Protect Personal Data of Children
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Okulların Çocuklara Ait Kişisel Verileri Koruma Yükümlülüğünün Ulusal Kamu Hukuku Çerçevesinde İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2022. Kişisel veri,“kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi”olarak tanımlanmaktadır. Bu bilgilerin korunması, ilgili kişinin temel hak ve özgürlükleriyle doğrudan alakalıdır. Bu bağlamda daha önce özel hayatın gizliliği hakkı kapsamı altında değerlendirilen kişisel verilerin korunması hakkı günümüzde bağımsız bir temel hak niteliği kazanmıştır. Günümüzde kişisel veriler oldukça fazla ve kontrolsüz bir şekilde işlenmeye başlanmıştır. Bu nedenle ulusal ve uluslararası mevzuatta düzenleme yapılması yoluna gidilmiştir. Ülkemizde de bu doğrultuda“6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu”düzenlenmiştir. Buna rağmen gerek kanunda gerekse uygulamada önemli eksiklikler bulunmaktadır. Bu eksikliklerin başlıcalarından birinin de çocukların kişisel verilerinin korunmasına yönelik düzenlemelerle ilgili olduğu görülmektedir. Kanun, üstün yararının gözetilmesi ve daha etkin korunması gereken çocuklar ile ilgili özel bir düzenleme içermemektedir. Bu uygulamada önemli problemlere neden olmaktadır. Çocuklara ait kişisel verilerin en sık işlendiği yerlerden birisi kuşkusuz eğitim-öğretim kurumlarıdır. 1982 Anayasası'nın 27 ve 42'nci maddesi hükümleri çerçevesinde Türkiye'de eğitim ve öğretim faaliyetleri devletin denetim ve gözetimi altında yapılmakta ayrıca bu husus devletin asli ve sürekli görevleri arasında yer almaktadır. Devlet anılan yükümlülüğünü bizzat veya özel öğretim kurumları aracılığıyla yerine getirmektedir. Bu bağlamda özel okullar, diğer yükümlülükleriyle birlikte kendi bünyesinde eğitim-öğrenim gören çocukların kişisel verilerini, çocuk haklarına uygun bir şekilde korumakla yükümlüdürler. Bu doğrultuda çalışmanın birinci bölümünde ulusal kamu hukuku çerçevesinde kişisel verileri koruma hukuku incelenmiş, ikinci bölümde çocukların insan hakları ve kişisel verilerinin korunması hakkı ele alınmış, üçüncü bölümde ise özel okulların çocukların kişisel verilerinin korunması kapsamındaki yükümlülükleri belirtilerek, bu bağlamda sorunlar tespit edilmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Examination of the Obligation to Protect Personal Data of Children of Private Schools Affiliated to the Ministry of National Education in the Framework of National Public Law, Master's Thesis, Ankara, 2022. Personal data is defined as any information relating to an identified or identifiable natural person. The protection of this information is directly related to the fundamental rights and freedoms of the person concerned. In this context, the right to protection of personal data, which was previously considered within the scope of the right to privacy, has now become an independent fundamental right. In these days personal data in the world has begun to be processed in an excessive and uncontrolled manner. Consequently, arrangements have been made in national and international legislation.“Law No. 6698 on the Protection of Personal Data”has been issued in Turkey accordingly. Notwithstanding there are substantial deficiencies in the law and practice. One of the main deficiencies is related to the regulations regarding the protection of personal data of children. The law does not contain a particular regulation regarding children whose best interests should be observed and protected more effectively. This causes significant problems in practice. Undoubtedly, educational institutions are one of the places where the personal data of children are processed most frequently. Within the framework of the provisions of Articles 27 and 42 of Constitution of 1982, education and training activities in Turkey are carried out under the supervision and control of the state, and this issue is among the primary and permanent duties of the state. The state fulfills the aforementioned obligation in person or through private education institutions. In this context, private schools are obliged to protect the personal data of student in accordance with children's rights, in addition to their other obligations. In this respect, in the first section of the thesis, personal data protection law within the framework of national public law is examined. In the second section, the human rights of children and the right to protect their personal data are discussed. In the third section, the obligations of private schools within the scope of the protection of children's personal data are specified, problems are identified in this context and solutions are provided.