Komplikasyonsuz fakoemülsifikasyon cerrahisinin koroid ve ganglion hücre kompleksi kalınlığına etkilerinin değerlendirilmesi
The effects of uncomplicated phacoemulsification surgery on choroidal thickness, and ganglion cell complex thickness
- Tez No: 738847
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fakoemülsifikasyon, optik koherenstomografi, koroid kalınlığı, Phacoemulsification, opticalcohorencetomography, choroidalthickness
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
GİRİŞ ve AMAÇ : Katarakt, gelişmekte olan ülkelerde başta olmak üzere, tüm dünyadaki görme azalmasının ve körlüğün en önemli sebebidir. Senil kataraktın tedavisi için günümüzde çok sık uygulanan fakoemülsifikasyon cerrahisinin koroid ve ganglion hücre kompleksi tabakası kalınlıklarının değişimine olan etkisini araştırmak için bu retrospektif çalışmayı planladık. YÖNTEM:Çalışmamıza senil katarakt sebebiyle komplikasyonsuz fakoemülsifikasyon cerrahisi yapılan ve göz içi lens (GİL) implantasyonu uygulanan 40 hastanın 40 gözü dahil edildi. Hastalardaki nükleusun sertlik derecelendirilmesi nükleusun rengini temel alan Oxford Klinik Katarakt Sınıflandırma ve Derecelendirme Sistemi'ne göre değerlendirilmişti.Hastaların preoperatif dönemde ve postoperatif 1. ayda tam oftalmolojik muayeneleri yapılmıştı. Subfovealkoroid kalınlığı (SFKK), ganglion hücre kompleksi kalınlığı (GHKK) ölçümlerinin yanı sıra merkezimaküla kalınlığı (MMK)ve retina sinir lifi tabakasının kalınlık (RSLTK) ölçümleri preoperatif ve postoperatif 1. ayda yapılan Spectral-domain optik koherenstomografi (SD-OKT) sonuçlarından elde edildi. BULGULAR:Çalışmamızdaki olguların postoperatif 1. aydaki SFKK, GHKK,MMK, RSLTKdeğerlerini, preoperatif değerleri ile kıyasladığımızda,anlamlı artış olduğunu gördük. Ayrıca SFKK ve GHKK; yaş, cinsiyet, santral kornea kalınlığı (SKK), aksiyel uzunluk (AU), operasyon süresi (OS) ve efektif fakoemülsifasyon zamanı (EFZ) ile ilişkili bulunmadı. SONUÇ:Cerrahi komplikasyonsuz olsa bile, fakoemülsifikasyonunarttırdığı inflamasyon nedeniyle arka segmentin etkilenmesi muhtemeldir. Günümüzde katarakt tedavisinde en sık uygulanan cerrahi olan fakoemülsifikasyonun arka segmentteki etkilerini değerlendirmek için daha uzun takip süreli ve daha fazla olgu sayısı içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AIM:Cataract is themostimportantcause of visionlossandblindnessworldwide, especially in developingcountries. Weplannedthisretrospectivestudytoinvestigatetheeffect of phacoemulsificationsurgery, which is verycommontodayforthetreatment of senilecataracts, on thechange in thechoroidandganglion cellcomplexthicknesses. MATERIALS AND METHODS: Fourtyeyes of fourtypatientswhounderwentuncomplicatedphacoemulsificationsurgeryandintraocular lens implantationduetosenilecataractswereincluded in ourstudy. Thehardnessgrading of thenucleus in thepatientswasperformedaccordingtothe Oxford ClinicalCataractClassificationandGradingSystembased on thecolor of thenucleus Complete ophthalmologicalexaminations of thepatientswereperformed in thepreoperativeperiodand at thepostoperative 1st month. Subfovealchoroidalthickness, ganglion cellcomplexthickness, centralmacularthickness, and retinal nerve fiber layerthicknessmeasurementsweremadewiththehelp of Spectral-domain opticalcoherencetomography. RESULTS: Weobserved a significantincrease in thesubfovealchoroidalthickness,centralmacularthickness, ganglion cellcomplexthickness, and retinal nerve fiber thickness in thepatients in ourstudyduringthepostoperative 1st monthcomparedtothepreoperativevalues. Subfovealchoroidalthicknessand ganglion cellcomplexthicknesswere not associatedwithage, gender, centralcornealthickness, axiallength, operation time, andeffectivephacoemulsification time. CONCLUSION:Evenifthesurgery is uncomplicated, the posterior segment is likelyto be affectedbecause of increasedinflammationbyphacoemulsification. Inordertoevaluatetheimpacts of phacoemulsification, which is themostfrequentlyperformedsurgery in thetreatment of cataracts, in the posterior segment, studieswithlongerfollow-upperiodsandmorecasesareneeded.