Sosyal güvenlik harcamalarının sosyal refah devleti bağlamında değerlendirilmesi: Seçilmiş OECD ülkeleri ile Türkiye'nin incelemesi ve karşılaştırılması
The evaluation of social security expenditures in the context of the social wealth state: An examination and comparison of selected OECD countries and Turkey
  1. Tez No: 738928
  2. Yazar: MEHMET EMİN BİLBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik Harcamaları, Kamu Harcamaları, Refah Devleti, Sosyal Yardımlar, Sosyal Refah OECD Ülkeleri, Social Security Expenditures, Public Expenditure, Welfare State, Social Helps, Social Welfare OECD Countires
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sosyal güvenlik sistemi bir ülkenin hem geçmişte ki yaşamış oldukları dönemler hem de gelecek dönemleri içinde modern yapının en vazgeçilmez parçasıdır. Tüm dünya ülkeleri dâhil sosyal güvenlik sistemi ne kadar sistematik olursa bu alanın profesyonelce yönetimi o kadar etkili olur. Kamu harcamalarının en büyük bütçe payları sosyal harcamalara aktarılmaktadır. Sosyal harcamaların etkin ve verimli olabilmesi için bu alanın etkili kullanımı büyük öneme sahiptir. Çünkü harcamalar doğru şekilde yapıldığı vakit elde edilecek sonuçlar ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacaktır. Ekonomik olarak iyi durumda olan ülkeler toplumlarına yeterli düzeyde sosyal yardımlar gerçekleştirecektir. Sosyal yardımlar istenilen düzeyde olursa refah seviyesi göstergeleri de aynı şekilde yüksek olacaktır. Bu sayede hızlı büyüyen gelişen ülkelerde istihdam alanı açılacak ve çalışan bir toplum haline gelecektir. Çalışan toplumların oluşması ile birlikte sosyal harcamalara kaynak tutan finans sistemi gelir getiren faaliyetlerde artış gösterecektir. Böylelikle asgari gelir düzeyi her vatandaş için istenilen düzeyde olacaktır. Bu sayede ortaya kamu harcamalarının doğru şekilde kullanılması ile sosyal harcamaların artması beklenecektir. Sosyal harcamalarda oluşan artışlar beklentilerin istenilen düzeye gelerek refah seviyesini de arttıracağı düşünülmektedir. Çalışmada 20 OECD ülkesinin 2010-2019 yılları arasındaki sosyal güvenlik harcamaları, kamu harcamaları ve refah seviyesi göstergeleri üzerinde durularak analizler yapılmıştır. Elde edilen inceleme sonuçlarına göre sonuç kısmında sosyal güvenlik kamu harcamaları alanında tüm ülkelerde genel anlamda artışlar görülmüştür. Sosyal refah göstergeleri de aynı şekilde artış göstermiştir. Sosyal güvenlik harcamaları kamu içinde ne kadar büyük bir bütçeye sahipse refah devleti göstergeleri ona bağlı olarak arttığı sonucu ortaya konulmuştur. Yapılan sonuçlar itibari ile bazı politik düşünce yaklaşımları ile öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The social security system is the most indispensable part of the modern structure of a country both in the past and in the future periods. The more systematic the social security system, including all countries of the world, the more effective the professional management of this area will be. The largest budget shares of public expenditures are transferred to social expenditures. Effective use of this area is of great importance for social expenditures to be effective and efficient. Because when the expenditures are made correctly, the results to be obtained will make a great contribution to the country's economy. Countries that are in good economic condition will provide their societies with adequate levels of social assistance. If social benefits are at the desired level, the welfare level indicators will be equally high. In this way, employment will be opened in fast-growing developing countries and it will become a working society. With the formation of working societies, the financial system that keeps resources for social expenditures will increase in income-generating activities. Thus, the minimum income level will be at the desired level for each citizen. In this way, employment will be opened in fast-growing developing countries and it will become a working society. With the formation of working societies, the financial system that keeps resources for social expenditures will increase in income-generating activities. Thus, the minimum income level will be at the desired level for each citizen. In this way, it will be expected that social expenditures will increase with the correct use of public expenditures. It is thought that the increases in social expenditures will increase the level of welfare by reaching the desired level of expectations. In the study, analyses were made by focusing on the social security expenditures, public expenditures and welfare level indicators of 20 OECD countries between 2010-2019. According to the results of the examination, in the conclusion part, general increases were seen in all countries in the field of social security public expenditures. Social welfare indicators have likewise increased. It has been concluded that the larger the public budget of social security expenditures, the higher the welfare state indicators increase accordingly. As of the results, some political thinking approaches and suggestions were given.