Kumar bağımlılığı ve internet bağımlılığının erken dönem uyumsuz şemalar ve baş etme yöntemleri yönünden karşılaştırılması
Comparison of gambling addiction and internet addiction in terms of EARLY maladaptive schemas and coping methods
  1. Tez No: 738942
  2. Yazar: YASEMİN ARIKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇAYKÖYLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: internet bağımlılığı, kumar bağımlılığı, şema, baş etme, internet addiction, gambling addiction, schema, coping
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Çalışmamız kumar bağımlılığı (KB) ve internet bağımlılığında (İB) görülen erken dönem uyumsuz şemalar ile başa çıkma davranışlarının karşılaştırılmasını amaçlamaktadır. Yöntem: Çalışmaya kumar oynama sorunu nedeniyle başvuran 50 kişi, internet kullanım sorunu nedeni ile başvuran 49 kişi ve psikiyatrik tanı ve tedavi süreci olmayan 46 sağlıklı kontrol dahil edildi. Katılımcılar DSM-5 için Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-5-CV) aracı ile değerlendirildi. Katılımcıların tamamına sosyodemografik veri formu, Young Şema Kısa Form-3 Ölçeği, Young Telafi Ölçeği ve Young Kaçınma Ölçeği uygulandı. İB grubunda yer alan katılımcılara İnternet Bağımlılığı Ölçeği (İBÖ); KB grubunda yer alan katılımcılara South Oaks Kumar Tarama Testi (SOKTT) uygulandı. Bulgular: Çalışmamızda KB olan bireylerin başarısızlık, iç içe geçme/bağımlılık, ayrıcalık/ yetersiz özdenetim şemalarında kontrol grubuna göre; terk edilme, cezalandırıcılık, kusurluluk şemalarında İB grubuna göre anlamlı şekilde yüksek puanlar aldığı gözlendi. İB olan bireylerin KB ve kontrol grubuna grubunda hiçbir şema boyutunda anlamlı yükselme göstermediği bulundu. Grupların baş etme yöntemleri incelendiğinde; KB grubunun kaçınma yöntemlerinden psikosomatizm alt ölçeği ile diğer gruplardan farklılaştığı, İB grubunun ise telafi yöntemlerinden asilik ve kendi yönelimlilik alt ölçeği ile diğer gruplardan farklılaştığı görüldü. Kumar bağımlılığı grubunda SOKTT ölçek puanları ile duygusal yoksunluk, sosyal izolasyon /güvensizlik, iç içe geçme /bağımlılık, terk edilme, cezalandırıcılık, kusurluluk şema boyutları puanları arasında pozitif yönlü ilişki saptandı. Ayrıca bu grupta SOKTT ölçek puanları ile telafi yöntemlerinden eleştiriye tahammülsüzlük alt ölçeği puanı arasında pozitif yönlü ilişki tespit edildi. İB grubunda İBÖ puanları ile şema, telafi ve kaçınma yöntemleri puanları arasında ilişki bulunmadı. Sonuç: Bulgularımız ışığında belirli şema boyutları KB; belirli baş etme yöntemleri ise KB ve İB için risk faktörü olarak görünmektedir. KB ölçek puanları ile bazı şema boyutları ve eleştiriye tahammülsüzlük telafi yöntemi arasında anlamlı ilişki bulduk. Nedensellik ilişkisinin kurulabilmesi için uzunlamasına çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Comparison of Gambling Addiction and Internet Addiction in terms of Early Maladaptive Schemas and Coping Methods Objective: Our study aims to compare early maladaptive schemas and schema coping behaviors in gambling addiction (GA) and internet addiction (IA). Methods: The study comprised 50 applicants with gambling difficulties, 49 applicants with internet use disorders, and 46 healthy controls who had not received a psychiatric diagnosis or treatment. The Structured Clinical Interview for DSM-5 (SCID-5-CV) tool was used to assess the participants. All subjects completed a sociodemographic data form, as well as the Young Schema Short Form-3 Scale, Young Compensation Scale, and Young Avoidance Scale. Participants in the IA group took the Internet Addiction Scale (IAD), whereas those in the KB group took the South Oaks Gambling Screening Test (SOCTT). Results: In our study, it was observed that individuals with GA scored significantly higher than the control group in failure, enmeshment, insufficient self-control schemes. In our study, it was observed that individuals with GA scored significantly higher than the IA group in abandonment, punitiveness, and defectiveness schemes. It was found that individuals with IA did not show a significant increase in any schema dimension in the GA and control groups. When the coping methods of the groups are examined; It was observed that the GA group differed from the other groups with the psychosomatism subscale, which is one of the avoidance methods, while the IA group differed from the other groups with the subscale of Rebellion and Egocentrism from the compensatory methods. In the gambling addiction group, a positive correlation was found between the SOCTT scale scores and the scores of emotional deprivation, social isolation, enmeshment, abandonment, punitiveness, and defectiveness schema dimensions. In addition, a positive correlation was found between the SOCTT scale scores and the intolerance of criticism subscale score, which is one of the compensatory methods, in this group. In the IA group, no correlation was found between the IAS scores and the schema, compensation and avoidance methods scores. Conclusion: In the light of our findings, certain schema dimensions were GA; certain coping methods appear to be risk factors for GA and IA. The GA scale scores, some schema dimensions, and the intolerance of criticism compensatory approach were found to be significantly correlated. For a causal relationship to be established, longitudinal studies are required.