Kumar bağımlılığı ve internet bağımlılığının erken dönem uyum bozucu şemalar ve psikolojik esneklik bağlamında karşılaştırılması
Comparing gambling addiction and internet addiction in terms of early maladaptive schemas and psychological flexibility
- Tez No: 912341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: kumar bağımlılığı, internet bağımlılığı, şema, psikolojik esneklik, gambling addiction, internet addiction, schema, psychological flexibility
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, kumar bağımlılığı ve internet bağımlılığının erken dönem uyum bozucu şemalar ve psikolojik esneklik bağlamında karşılaştırılmasıdır. Çalışma nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini amaçsal örnekleme yöntemiyle seçilen 50 kumar bağımlısı, 50 internet bağımlısı ve 50 bağımlı olmayan birey oluşturmaktadır. Çalışmada Demografik Bilgi Formu, South Oaks Kumar Tarama Testi (SOKTT), İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Young Şema Kısa Form-3 Ölçeği ve Psikolojik Esneklik Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre KB grubu duygusal yoksunluk, sosyal izolasyon, kusurluluk, tehditler karşısında dayanıksızlık, karamsarlık, yetersiz özdenetim, kendini feda, onay arayıcılık şemalarında bağımlı olmayan gruba, cezalandırılma şemasında İB ve bağımlı olmayan gruba göre anlamlı düzeyde yüksek puanlar almıştır. İB grubu duygusal yoksunluk, sosyal izolasyon, kusurluluk, iç içe geçme, terk edilme, tehditler karşısında dayanıksızlık, karamsarlık, yetersiz özdenetim şemalarında bağımlı olmayan gruba, duyguları bastırma, başarısızlık şemalarında KB grubu ve bağımlı olmayan gruba göre anlamlı düzeyde yüksek puanlar almıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, tutarlı veriler elde edebilmek ve konuyla alakalı nedensellik ilişkisinin netleştirilmesi için geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare gambling addiction and internet addiction in terms of early maladaptive schemas and psychological flexibility. The study was conducted using the relational survey model, which is one of the quantitative research methods. The sample of the study consists of 50 individuals with gambling addiction, 50 individuals with internet addiction, and 50 non-addicted individuals selected through purposive sampling method. In the study, a Demographic Information Form, South Oaks Gambling Screen (SOGS), Internet Addiction Scale, Young Schema Short Form-3, and Psychological Flexibility Scale have been used. Results of the study, individuals in the GA group scored significantly higher on emotional deprivation, social isolation, defectiveness, vulnerability to threats, pessimism, lack of self-control, self-sacrifice, and approval-seeking schemas compared to the nonaddicted group; and also scored significantly higher on the punishment schema compared to both IA and non-addicted group. Individuals in the IA group scored significantly higher on emotional deprivation, social isolation, defectiveness, dependency, abandonment, vulnerability to threats, pessimism, lack of self-control schemas compared to the nonaddicted group; and also scored significantly higher on suppressing emotions and failure schemas compared to the GA group and the non-addicted group. Based on the findings, there is a need for larger sample studies to obtain consistent data and clarify the causal relationship related to the topic.