Parasal aktarım mekanizması SWAP kanalı: Türkiye örneği
Monetary transmission mechanism by SWAP channel: The case of Turkey
- Tez No: 738991
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ARVAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Parasal Aktarım Mekanizması, SWAP Kanalı, M2 Para Arzı, Sanayi Üretim Endeksi, TUFE, Monetary Transmission Mechanism, SWAP Channel, M2 Money Supply, Industrial Production Index, CPI
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Para teorisi sahasında gerçekleştirilen akademik çalışmalar içinde parasal aktarım mekanizması konusu önemli yer tutmaktadır. Buna göre parasal aktarım mekanizması ile ilgili ulaşılacak detay içeren bilgiler para politikasının başarıya ulaşması bakımından da dikkate değer görülmektedir. Bu araştırmada alan yazında sıklıkla karşılaşılmayan SWAP kanalı incelenecektir. Araştırmada Vektör Otoregresyon Modeli (VAR) kullanılmış ve 2006:1-2021-4 dönemi arasında yer alan çeyrek dönem veriler kullanılmıştır. Araştırmada para politikasına uygulanan şokun akabinde SWAP, üretim, fiyatlar ve para arzının dinamik tepkilerinin tahmini yapılmıştır. Araştırmada VAR modelinin tercih edilme nedeni ise, para politikasına uygulanan şokların ve incelemesi gerçekleştirilen değişkenlere ait tepkilerin dinamik olarak gösterim şekli ve söz konusu tepkilerin görece önemini vurgulamayı olanaklı hale getirmesidir. Sonuç olarak Türkiye'de uygulanan para politikasına ait şokların SWAP, fiyatlar, üretim ve para arzında önemli rol oynağı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The issue of monetary transmission mechanism has an important place in the academic studies carried out in the field of monetary theory. Accordingly, detailed information about the monetary transmission mechanism is considered remarkable in terms of the success of monetary policy. In this study, the SWAP channel, which is not frequently studied in the literature, will be examined. Vector Autoregression Model (VAR) was used in the research and quarterly data between the period 2006:1-2021-4 were used. In the research, the dynamic responses of SWAP, production, prices and money supply after the shock applied to the monetary policy are estimated. The reason why the VAR model was preferred in the research; first it makes it possible to emphasize the relative importance of the shocks applied to the monetary policy and, the second, the reactions of the variables can be analyzed dynamically. As a result, it has been observed that the shocks of the monetary policy implemented in Turkey play an important role in SWAP, prices, production and money supply.