Raising a child with down syndrome: A qualitative investigation on fathers' experiences
Down sendromu olan bir çocuk yetiştirmek: Babaların deneyimi üzerine nitel bir araştırma
  1. Tez No: 739117
  2. Yazar: EDA CESUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANIL ÖZGE ÜSTÜNEL BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Down sendromu (DS), baba katılımı, geleneksel babalık, baş etme, Türkiye, Down syndrome (DS), father involvement, traditional fatherhood, coping, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Son yıllarda Down sendromu (DS) özelinde bu kişilerin DS ile tanışma- kabullenme süreci, yaşadıkları zorluklar, çocuklarıyla olan ilişkilerinin niteliği gibi konular bilim insanlarının ilgisini çekmektedir. Bu artan meraka karşı Türkiye'de DS sahibi çocukların babalarıyla yapılan araştırmalar oldukça sınırlıdır. Varolan araştırmalar çoğunlukla DS sahibi bireylerin iki ebeveyninin deneyimini birlikte araştıran, genellikle depresyon, stres gibi olumsuz duygulara odaklanan araştırmalardır. Bu çalışma DS sahibi bir çocuğa babalık yapma deneyimlerini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, babaların çocuklarıyla yaşadıkları deneyimleri, çocuk bakımına katılımlarını, kendi babalık algılarını ve zorluklarla baş etme yöntemlerini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye'de yaşayan, yaş aralığı 37-52 olan, DS sahibi çocuklarının yaşları 5-14 aralığındaki babalarla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler tematik analiz yöntemi kullanılarak incelenmiş ve dört ana tema oluşturulmuştur: a) DS'yi anlama ve kabullenme, b) babalık rolü ve görevlerini yerine getirme, c) DS sahibi çocuğa uyum sağlama, d) DS sahibi çocuk hakkında pozitif bakışa sahip olma. Analiz sonucu elde edilen sonuçlarda babaların ailelerine DS sahibi bir birey katıldığında bunu şaşkınlıkla karşıladıkları, güçlü durma ve aileyi birarada tutma ihtiyacı hissettikleri ve ardından DS sahibi çocuklarının ihtiyaçlarına uyum sağlayarak hayatlarının bazı kısımlarında kritik değişiklikler yaptıkları görülmüştür. Neredeyse tüm babalar DS'ye karşı pozitif bir tutum belirlediklerini ve çocuklarıyla sevgi dolu bir ilişkileri olduğunu paylaşmışlardır. Araştırmadan elde edilen sonuçların Türkiye bağlamında, DS sahibi çocukların babalarının deneyimlerini anlamada öncü olacağı düşünülmektedir. Çalışmanın bulguları, ilgili babalık ve DS ile tanıştıktan sonra değişen babalık algısı konusundaki alanyazın bağlamında tartışılmıştır. Çalışmanın güçlü yönleri ve sınırlılıkları tartışılmış ve ilerideki çalışmalara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Studies focusing on the experiences of individuals with special needs, such as Down syndrome (DS) and their fathers, are increasing in the literature. Issues such as the meeting-acceptance process of children with DS, the difficulties and satisfactions they experience, and the quality of their relationships with their children attract the attention of scientists. Despite this increasing interest, studies on fathers of children with DS in Turkey are quite limited. Existing studies are mostly studies that investigate the experience of two parents of individuals with DS together, generally focusing on negative emotions such as depression, stress. This study aims to examine in depth the experiences of fathering a child with DS. The study aims to explore fathers' experiences with their children, their involvement in child care, their own perceptions of fatherhood and coping methods with difficulties. For this purpose, interviews were conducted with fathers living in Turkey, whose age range is 37-52, and whose children have DS with anage range of 5-14. The data obtained from the interviews were analyzed using thematic analysis method. Four main themes were generated: a) making sense of and accepting DS, b) fulfilling fatherhood role and duties, c) adjusting to the child with DS, d) holding a positive image of the child with DS. As a result of the analysis, it was seen that fathers were surprised when a person with DS joined their family, they felt the need to stand strong and keep the family together, then they made critical changes in some parts of their lives by adapting to the needs of their children with DS. Almost all fathers shared that they have a positive attitude towards DS and have a loving relationship with their children. The research findings contribute to understanding the experiences of fathers in the context of Turkey. The findings are discussed in relation to the existing literature on involved fatherhood and the changing perceptions of fatherhood after meeting with DS. The strengths of the study and, its limitations are discussed and suggestions for future studies are presented.