Kemalettin Sami Paşa (1884-1934)
Kemalettin Sami Pasha (1884-1934)
- Tez No: 739122
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT BOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Biography, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Almanya, Berlin Büyükelçiliği, Kemalettin Sami Paşa, II. Meşrutiyet, Milli Mücadele, Berlin Embassy, II. Constitutionalism, Germany, Kemalettin Sami Pasha, National struggle
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Osmanlı Devleti'nde tarihsel süreç içerisinde devletin her kademesinde asker, diplomat, siyasetçi olmak üzere birçok devlet adamı yetişmiştir. Bunların bir kısmı, yapmış olduğu faaliyetlerle ön plana çıkarak tarihi bir şahsiyet kazanmışlardır. Faaliyetleriyle ön plana çıkan, Balkan Savaşları'nda kolunu kaybetmesiyle“Çolak Kemal”lakabıyla anılan, Birinci Dünya Harbi ve Millî Mücadele'de önemli başarılara imza atmış olan, Kemalettin Sami Paşa da Osmanlı Devleti'nde yetişmiş bir asker olarak yapmış olduğu faaliyetleriyle tarihi bir şahsiyet olma özelliğini kazanmıştır. Millî Mücadele'de göstermiş olduğu başarılarının yanı sıra Cumhuriyetin ilanı ile birlikte I. Dünya Savaşı'ndan sonra kesilen Türk-Alman ilişkilerinin yeniden tesis edilmesinde önemli bir rol oynamıştır. Kemalettin Sami Paşa, Berlin Büyükelçiliği'nde Türkiye adına görüşmelerde bulunmuş ve bu görüşmeler siyasi, ekonomi, kültürel, eğitim ve sağlık gibi birçok alanı kapsamaktadır. Ayrıca Almanya'da üst düzey görevlerde bulunan bürokratlar ile yapmış olduğu görüşmelerinin yanı sıra İtalya, Rusya, İngiltere, Bulgaristan gibi ülkelerin yönetici ve elçilikleriyle görüşmelerde bulunmuş ve dünya siyasetini yakından takip etmiştir. Bu çalışmada Kemalettin Sami Paşa'nın yaşamının geçtiği dönemlerin siyasi konjonktürü de ele alınarak meydana gelen olay ve olgular Kemalettin Sami Paşa özelinde incelenerek değerlendirmeyi amaçlanmıştır. Çalışmada toplanan veriler Nitel Araştırma yöntemlerinden Doküman Analizi metodu kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmada toplanan veriler bölümler halinde değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Tarihsel geçerliliği olmayan veriler ve araştırmalar dikkate alınmamış, değerlendirme aşamasında objektif olmaya özen gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the historical process of the Ottoman Empire, many statesmen, including soldiers, diplomats and politicians, were trained at every level of the state. Some of them have gained a historical personality by coming to the forefront with their activities. Kemalettin Sami Pasha, who came to the fore with his activities, who was nicknamed“Çolak Kemal”after losing his arm in the Balkan Wars, who had significant successes in the First World War and the National Struggle, is also a historical figure with his activities as a soldier trained in the Ottoman Empire. has become a feature. In addition to his achievements in the National Struggle, he played an important role in re-establishing the Turkish-German relations that were cut after the First World War with the proclamation of the Republic. Kemalettin Sami Pasha held talks on behalf of Turkey at the Berlin Embassy and these meetings cover many areas such as politics, economy, culture, education and health. In addition to his meetings with bureaucrats holding high positions in Germany, he had meetings with the managers and embassies of countries such as Italy, Russia, England and Bulgaria and followed the world politics closely. In this study, it is aimed to evaluate the events and phenomena that occurred by considering the political conjuncture of the periods of Kemalettin Sami Pasha's life, by examining them specifically for Kemalettin Sami Pasha. The data collected in the study were evaluated using the Document Analysis method, one of the Qualitative Research methods. The data collected in the study were evaluated in sections. Data and researches that do not have historical validity were not taken into account, and care was taken to be objective during the evaluation phase.