Baskıresimde yüzey arayışları ve gofre baskı
Searches of surface in printmaking art and embossing print
  1. Tez No: 739139
  2. Yazar: EMRE İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ ESMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Baskıresim, Yüzey, Gofre baskı, Art, Printmaking, Surface, Embossing Print
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Baskı Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada, yüzeyin sanat tarihi sürecinde değişimi, gelişimi ve gofre baskı üzerine yansımaları incelenmiştir. Yüzey kavramının ilkel dönemlerdeki oluşumu, formu, biçimi ve kullanılış amacına yönelik araştırmalar yapılmıştır. Sanatın ve baskıresmin gelişimine paralel olarak yüzeyin işlevi ve yüzeyin bu gelişime etkisi sorgulanmaktadır. Gofre baskının yüzey ile kurduğu iletişimdeki sınırı nedir, iki boyutlu bir kağıt yüzeyinde üçüncü boyutun ne kadar mümkün olduğu gibi sorulara modern ve çağdaş sanatçı örnekleri üzerinden incelenmeye çalışılacaktır. Bu çalışmada yüzey kavramının, öncelikle sanat, baskı resim ve ardından gofre ile ilişkisi üç bölüm olarak ele alınacaktır. Birinci bölümde yüzey kavramının temel ideolojisi, farklı disiplinlerle olan ilişkisindeki yeri ve önemi incelenerek kuramsal altyapısı oluşturulacaktır. İkinci bölümde, sanatın ve baskıresmin yüzey ile ilişkisinin ne zaman, nasıl ve neden başladığı, gelişen toplum yapısı ve teknolojik ilerlemelerle birlikte nasıl bir şekil aldığı, hangi yüzeyin hangi sebeplerle tercih edildiğine dair sanat tarihinde kronolojik bir inceleme yapılmıştır. Gofre baskının yüzey ile ilişkisinin incelendiği üçüncü bölümde, öncelikle gofre baskının tarihsel doğuşu ve gelişimi, uygulama teknik ve yöntemleri, ardından geliştirilen tekniğin sanatçılar ve eserleri üzerinden incelenmesi esasına dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study were examined the change and development of the surface in the process of art history and its reflections on embossed printing. Research has been conducted on the formation, form, form and purpose of use of the concept of surface in primitive times. Parallel to the development of art and printmaking, are questioned the function of the surface and the effect of the surface on this development. Questions will be tried to be examined such as what is the limit of embossed printing in communication with the surface, how possible is the third dimension on a two-dimensional paper surface, through examples of modern and contemporary artists. In this study will be discussed the relationship between the concept of surface and art, printmaking and embossing in three parts. In the first part, will be created the basic ideology of the surface concept, its place and importance in its relationship with different disciplines will be examined and its theoretical infrastructure. In the second part, a chronological analysis has been made in the history of art about when, how and why the relationship of art and printmaking with the surface began, how it took shape with the developing social structure and technological advances, and which surface was preferred for what reasons. In the third part, which examines the relationship of embossed printing with the surface, first of all, the historical birth and development of embossed printing, its application techniques and methods, and then the analysis of the developed technique through artists and their works are based on.