TIG kaynağı ile birleştirilen AISI304 paslanmaz çeliği ve safbakırın mekanik ve metalografik olarak incelenmesi
Mechanical and metalographic investigation of TIG welded AISI304 stainless steel and pure copper
- Tez No: 739166
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EREN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: TIG, 308L, 309L, Bakır, TIG, 308L, 308, Copper
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı saf bakır ve AISI 304 kalite malzemelerin 308L, 309L ve bakır kaynak telleri kullanılarak TIG kaynak yöntemi birleştirmesi sonucunda kaynak bölgesindeki mikroyapı ve mekanik özelliklere etkisini incelemektir. Ayrıca kaynak ağzı hazırlığı ve paso sayısı değişiminin etkileri araştırılmıştır. Yapılacak olan testler için numune hazırlama işlemleri gerçekleştirilmişdir. Kaynak işlemi yapılan bakır ve AISI 304 kalite paslanmaz malzemeye sıvı penetrant, radyografik muayene, çekme, mikro sertlik, makro yapı ve mikro yapı incelemesi yapılmıştır. Radyografik muayene, çekme ve sertlik testleri Gedik üniversitesi labarotuvarında gerçekleştirilmiştir. Sıvı penetrant testi Alnal Railway Systems firmasında yapılmıştır. Mikroyapı, SEM ve EDS testleri Sakarya Üniversitesi metalografi laboratuarında yapılmıştır. 308L,309L ve bakır kaynak tellerinin saf bakır ve AISI 304 TIG kaynağına hangisinin daha elverişli olduğuna bakılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of pure copper and AISI 304 quality materials on the mechanical properties in the weld zone as a result of the TIG welding method using 308L, 309L and copper welding wires. In addition, the effects of weld groove was investigated. was performed. Sample preparation processes were carried out for the tests to be carried out. Liquid penetrant, radiographic examination, tensile, micro hardness, macrostructure and microstructure examination were performed on the welded copper and AISI 304 quality stainless material. Radio graphic examination, tensile and hardness tests were carried out in Gedik university laboratory. The liquid penetrant test was performed by Alnal Railway Systems. Micro structure, SEM and EDS tests were performed in Sakarya University metallography laboratory. It has been examined which of the 308L, 309L and copper welding wires is more suitable for pure copper or AISI 304 TIG welding.