Havaalanlarında çevresel sürdürülebilirlik uygulamaları kapsamında karbon emisyonu azaltımının değerlendirilmesi
Evaluation of carbon emission reduction within the scope of environmental sustainability practices at airports
  1. Tez No: 739178
  2. Yazar: İLAYDA YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN RODOPLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Kamu Yönetimi, Sivil Havacılık, Geodesy and Photogrammetry, Public Administration, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Havacılık, Yeşil Havaalanı, Karbon Emisyonu, Sustainability, Aviation, Green Airport, Carbon Emissions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Doğal çevrenin ve kültürel kazanımların gelecek nesiller için korunduğu daha eşitlikçi ve zengin bir dünyaya yönelik toplumsal evrim vaadini somutlaştıran sürdürülebilirlik kavramı, 21. yüzyılın bir trendi haline gelmiştir. Tüm dünyayı etkisi altına alan sürdürülebilirlik kavramı hiç şüphesiz havacılık sektörünü de derinden etkilemektedir. Sürdürülebilir havaalanları oluşturmak, havaalanı planlamasının ve uzun dönemli başarının kilit anahtarıdır. Sürdürülebilirlik çalışmaları havaalanının ticari faaliyetlerini sürdürürken sosyal yaşamı iyileştirmesine ve bu sırada da çevresel etkileri en aza indirmesine yardımcı olmaktadır. Havacılık faaliyetlerinin olumsuz çevresel etkilerini azaltmak amacıyla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından“Yeşil Havaalanı”ve“Karbonsuz Havaalanı”projeleri geliştirilmiştir. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ve terminal işletmecileri, en iyi çevre uygulamalarını benimseyerek, havaalanında artan hava yolculuğu talebi ile doğal kaynakların verimli kullanılması arasında bir denge kurmaya çalışmaktadır. Bu çalışmada sırasıyla sürdürülebilirlik kavramı, havayolu taşımacılığında sürdürülebilirlik kavramı, havaalanlarının çevresel etkisi, havaalanı sürdürülebilirlik uygulamaları, havayolu taşımacılığında karbon emisyonu, çevresel sürdürülebilirlik uygulamaları, Türkiye ve diğer dünya ülkelerindeki havaalanlarında çevresel sürdürülebilirlik uygulamaları kapsamında karbon emisyonu stratejileri ve karbon emisyonunun yıllara göre değişimi nitel araştırma yöntemi kullanılarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of sustainability, embodying the promise of social evolution towards a more equitable and rich world where the natural environment and our cultural achievements are preserved for future generations, has become a trend of the 21st century. The concept of sustainability, which affects the whole world, undoubtedly affects the aviation industry deeply. Developing sustainable airports is the future of airport planning. Sustainability efforts help the airport improve its social life while maintaining its commercial activities, while minimizing environmental impacts. In order to reduce the negative environmental impacts of aviation activities,“Green Airport”and“Carbon-Free Airport”projects were developed by the General Directorate of Civil Aviation. The General Directorate of State Airports Authority (DHMI) and terminal operators try to strike a balance between the increasing demand for air travel at the airport and the efficient use of natural resources, by adopting the best environmental practices. In this study, respectively, the concept of sustainability, the concept of sustainability in air transport, the environmental impact of airports, airport sustainability practices, carbon emissions in air transport, environmental sustainability practices, environmental sustainability practices at airports in Turkey and the other countries of the world according to the year of change under carbon emissions was investigated using qualitative research methods.