Origins of the principle of devolution of powers in Ottoman administration
Yetki genişliği ilkesinin Osmanlı idaresindeki kökenleri
  1. Tez No: 739344
  2. Yazar: TUTKU ÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. E. ATTİLA AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
  6. Anahtar Kelimeler: vali, yetki genişliği ilkesi, reform, Tanzimat, vilayet, governor, the principle of devolution of powers, reform, Tanzimat, province
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma yetki genişliği ilkesinin Osmanlı İdaresindeki kökenlerini araştırmayı amaçlamaktadır. Tanzimat Fermanı ile başlayan reformların halktan gelen bir baskı nedeniyle gerçekleştiğini; çeşitli bölgelerdeki isyanlar, karışıklıklar ve şikâyetler üzerinden açıklanmaya çalışılmaktadır. Reform sürecinin kişiler üzerinden okumak yerine, alttan gelen bir baskı ile bağlantılı olduğu iddiasıyla modernite teorisi çeşitli yazarların çalışmalarındaki yaklaşımlar üzerinden eleştirilmektedir. Tanzimat Fermanı'ndan 1913 tarihli Vilayet Genel İdaresi Geçici Kanun'a kadar olan dönemdeki idare ile ilgili reform metinleri sadece yetki genişliği ilkesin üzerinden değil genel bir panoramik tablo çıkarmak için idaredeki dönüşüm üzerinden de incelenmektedir. Valilerin yetkilerinin sırasıyla Muhassıllık Kurumu, 1842 Düzenlemesi, 1846 Düzenlenmesi ve 1849 Düzenlemesi ile ellerinden alınıp, valilerin merkezin taşradaki basit ve yetkisiz memurlar haline getirildiği ilk dönem incelendikten sonra, 1852 Düzenlemesi ve bunu takip eden 1858 Düzenlemesi ile bunun sakıncalarının anlaşılıp, yetki genişliği ilkesinin Osmanlı İdari Sistemine girişi ve onu izleyen diğer idari reform metinleri reform açısından tartışılmaktadır. Buna ek olarak; 1860'lı yıllardaki vilayet sistemine geçiş ve valinin konumu üzerinden yetki genişliği ilkesinin gelişimi ve idarenin dönüşümü araştırılmaktadır. Kanun-ı Esasi ve diğer destekleyici idari metinlerin yürürlüğe girişi ve 1913 yılındaki son vilayet kanunu ile Osmanlı İdari Sistemi'nin dönüşümü tamamlanmış ve Türkiye Cumhuriyeti'ne aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyzing the origins of the principle of devolution of powers in the Ottoman Administration. It is tried to explain that the reforms that started with the Tanzimat Edict were made due to a pressure from the people, through the rebellions, complaints and discontent against public administration in various regions. The modernization theory are criticized over the approaches in the works of various authors, with the claim of thesis that the reform process is connected with a pressure coming from below, rather than reading through individuals or bureaucrats. The reform texts related to the administration from the Tanzimat Edict to the Temporary Law on General Provincial Administration of 1913 are examined not only on the basis of the principle of devolution of powers, but also on the transformation in the administration in order to create a general panoramic picture. After examining the first period in which the powers of the governors were taken away with the Muhassıllık Institution, the 1842 Regulation, the 1846 Regulation and the 1849 Regulation, respectively, and the governors were turned into simple and unauthorized civil servants in the center. With the 1852 Regulation and the following 1858 Regulation and its drawbacks were understood and the principle of devolution of powers introduced into the Ottoman Administrative System. Furthermore, other administrative reform texts that follow are discussed in terms of reform. In addition, the transition to the provincial system in the 1860s and the development of the principle of devolution of powers through the position of the governor and the transformation of the administration are searched in this thesis. With the promulgation of the Ottoman Basic Law and other supporting administrative texts and the last province law in 1913, the transformation of the Ottoman Administrative System was completed and transferred to the Republic of Turkey.