Turkish education system's understanding of risk: The case of children of divorced parents through the experiences of counselors and divorced mothers
Türk eğı̇tı̇m sı̇stemı̇'nı̇n rı̇sk anlayışı: Rehber öğretmenlerı̇n ve boşanmış annelerı̇n gözünden, ebeveynlerı̇ boşanmış çocuklar örneğı̇
  1. Tez No: 739345
  2. Yazar: SÜHEYLA TOKYAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA UMUT BEŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: boşanma, ayrımcılık, risk, ebeveynleri boşanmış çocuklar, aile politikaları, divorce, discrimination, risk, children of divorced parents, family policies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışma, MEB'in risk tanımının,“Risk Belirtilerine Sahip Öğrenciler Listesi”maddeleri arasındaki, ebeveynleri boşanmış çocuklar üzerinde etkisini incelemektedir; anne babası boşanmış olan çocukların, okullarında, aile yapıları sebebiyle ayrımcılığa maruz kalıp kalmadığını ortaya çıkarmayı hedefler. Bu bağlamda, derinlemesine mülakat tekniği ile 3 Rehberlik ve Araştırma Merkezi görevlisi, 4 rehber öğretmen ve okul çağında çocuğu olan 15 boşanmış anne ile görüşülmüştür. Bunun ve içerik analizinin yanında katılımcı gözlemi ve etnografik araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Bulgulara göre boşanma Türk toplumunda hala ailesizlik olarak görülmekte ve okul rehberlik sistemimiz ebeveyn boşanmasını çocuk ihmal ve istismarı ile ilişkilendirmektedir. Sistemin eksiklikleri nedeniyle risk listelerinde en çok işaretlenen kategori oldukları için ebeveynleri boşanmış çocuklar dikkat çekmekte ve ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Bu çocuklara ve özellikle boşanmış annelerine yönelik önyargılar, okullarda risk listeleri aracılığıyla kurumsallaştırılmaktadır. Mevcut eğitim sisteminde devletin“ailecilik”politikası ve“ideal aile”algısı nedeniyle boşanmış anne babaların çocukları damgalanmaktadır. Okul rehberlik sisteminin yeni aile yapılarını kucaklayan bir güncellemeye ve iyileştirmeye ihtiyacı vardır.
Özet (Çeviri)
This study investigates how MoNE's definition of risk affects“children with divorced parents”who are among the categories in the“Students with Risk Symptoms”list, and it aims to answer the question of“are children with divorced parents exposed to discrimination in their schools because of their family type”. In this context, in-depth interviews were made with 3 Counseling and Research Center staff, 4 counselor teachers and 15 divorced mothers who has school-aged child/ren. Other than this and content analyses, also participant observation and ethnographic research were used since I observe and interact with participants in their real-life environment, i.e. their workplace for the counselors and their children's school for mothers. According to findings, divorce is still seen as familylessness in Turkish society and our school guidance system correlates divorce to child neglect and abuse. Since they are the most marked category in the risk list due to the deficiencies of the system, children whose parents are divorced draw attention and are exposed to discrimination. Prejudices against these children and especially their divorced mothers are institutionalized through these risk lists at schools. Children of divorced parents are suffering from labelling and stigmatizing because of the state's“familialism”policy and perception of the“ideal family”at current education system. School guidance system needs an enhancement that embraces new families.