Sivil toplum bağlamında sosyal medya
Social medi̇a in the context of a civil society
  1. Tez No: 739365
  2. Yazar: BATUHAN KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil toplum kuruluşları, Sosyal medya, Yeni iletişim teknolojileri
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüzde medya ve iletişim araçlarının hayatımızda çok büyük bir yer edindiği muhakkaktır. Bireyler fikirlerini ve eserlerini iletişim teknolojisinden faydalanarak paylaşma imkânı sağlamakta ve böylece kendi medya alanını oluşturmaktadırlar. Geleneksel medya araçları ile kıyaslandığında sosyal medyanın etki alanını günden güne hızlı bir şekilde genişlettiği görülmektedir. Kişilerin birbirleriyle fikirlerini, deneyimlerini ve bilgilerini paylaşabilmesi için uygun ortamı sağlayan ve etkileşim oluşturan sosyal medya kavramı online araçları içerisinde barındırmaktadır. Sivil toplum kuruluşlarının ulaşmayı hedefledikleri kitlelere ulaşmalarında, eylem ve faaliyetlerini sürdürürken mesajlarını doğru ve kolay şekilde yaymalarında sosyal medyanın getirmiş olduğu iletişim olanakları katkı sağlamaktadır. Sosyal paylaşım ağları sosyal medyanın araçlarından birisini oluşturmakta ve bu araç sayesinde hem kişisel iletişim sürekli şekilde devam etmekte hem de internet yeni bir kamusal alan olma niteliğine kavuşmaktadır. Sosyal medya ortamları sayesinde kamusal bir niteliğe sahip yapısı bulunan sivil toplum kuruluşları; tüm dünyaya mesajlarını yayabilme, bu ortamlar sayesinde savundukları konuların tartışılmasına izin verme ve kendi içerisinde yer alan üyelerin eyleme geçmesini sağlamaktadır. İnternetin kullanıcı olan her birey için ulaşılabilir bir alan olan sosyal medya bu özelliği sayesinde büyük kitleler arasında rahat ve hızlı şekilde yayılmaktadır. Söz konusu sosyal medya alanının tüm dünyada büyük kitleler tarafından kullanılıyor olması aynı zamanda şirketlerin ve kuruluşların da bu alana girmelerini zorunlu hale getirmiştir. Çünkü toplumu ilgilendiren bir konuda hedef kitlenin olduğu yerde olmak bir zorunluluk oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra sosyal medyanın toplumu etkileme gücü, toplumda farkındalık oluşturma veya bir mesajın hızlı şekilde yayılmasına imkân sağlaması gibi nitelikleri sivil toplum örgütlerinin taşıması gereken önemli özelliklerdir. Bu bağlamda çalışmanın konusu içerisinde sosyal medya ve sivil toplum kuruluşlarının birbirleri ile olan benzerlikleri ve farklılıkları göz önüne alınarak sosyal medya bir sivil toplum kuruluşu mudur sorusuna cevap aranmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, it is certain that the media and communication tools have a great place in our lives. Individuals provide the opportunity to share their ideas and works by utilizing communication technology and thus create their own media space. Compared to traditional media tools, it is seen that social media is expanding its sphere of influence day by day. The concept of social media, which provides an appropriate environment and creates interaction for people to share their ideas, experiences and information with each other, includes online tools. The communication opportunities brought by social media contribute to the non-governmental organizations reaching the audiences they aim to reach, and disseminating their messages accurately and easily while continuing their actions and activities. Social networks constitute one of the tools of social media, and thanks to this tool, both personal communication continues and the internet becomes a new public space. Non-governmental organizations that have a public structure thanks to their social media environments; It enables its members to spread their messages to the whole world, to allow discussion of the issues they advocate through these environments, and to take action among its members. Social media, which is an accessible area for every individual who is a user of the internet, spreads easily and quickly among large masses thanks to this feature. The fact that the said social media field is used by large masses all over the world has also made it mandatory for companies and organizations to enter this field. Because it is a necessity to be where the target audience is on a subject that concerns the society. In addition, social media's power to influence society, raising awareness in my society or enabling a message to spread quickly are important features that non-governmental organizations should have. In this context, considering the similarities and differences between social media and non-governmental organizations within the scope of the study, an answer is sought to the question of whether social media is a non-governmental organization. Key Terms: Non-Governmental Organizations, Social Media, New Communication Technologies.