Sivil toplum kuruluşlarının sosyal medya üzerinden halkla ilişkiler çalışmaları
The public relations affairs of civil society organizations in social media
- Tez No: 361874
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE KARADOĞAN DORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Sosyal Medya, Halkla İlişkiler, Civil Society, Social Media, Public Relaitons
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 369
Özet
Günümüzde küreselleşmenin ve neo-liberal ekonomik anlayışın etkisi ile STK'ların etkinliği giderek artmaktadır. Özellikle gelişmemiş ülkelerin temel sosyal alanlarla ilgili kamusal hizmetin yetersiz kaldığı durumlarda STK'lara ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Gelişmiş ülkeler açısından ise devletin mutlak egemenliğine duyulan güvenin sarsılması ve bireylerin özgürlük alanlarını genişletmek istemesi sivil toplumu yükselen bir değer konumuna taşımıştır. STK'ların farklı beklentileri olan paydaş gruplarının taleplerine cevap vermek zorunda kalması; temelde kar amacı gütmeyen kurumlar olan STK'ların fon ve insan kaynağına duydukları ihtiyacı arttırmıştır. STK'ların bu ihtiyaçlarını karşılayabilme kapasiteleri ise toplum nezdinde meşruiyet kazanmalarını sağlayacak stratejik halkla ilişkiler faaliyetleri gerçekleştirme düzeyleri ile doğru orantılıdır. Günümüzde geleneksel kitle iletişim araçları üzerinde etkin olan ekonomik kriterler göz önüne alındığında, STK'ların kamu nezdinde bilinirlik oluşturmak için alternatif mecralar araması zorunluluğu doğmuştur. Bu bağlamda, enformasyon devrimi ekseninde düşük maliyet ve hızlı ileti paylaşımı açısından internet ve sosyal medya en uygun seçenekler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu değişkenler bağlamında çalışmanın birinci bölümünde sivil toplum düşüncesi ve STK faaliyetlerinin kavramsallaştırılmasına yönelik farklı yaklaşımlar ele alınmış olup; ikinci kısımda enformasyon devrimi, yeni iletişim teknolojileri ve sosyal medya bileşenleri incelenmiştir. İlk iki bölüm arasında bir köprü görevi gören üçüncü kısımda ise halkla ilişkiler pratikleri ekseninde STK'ların geleneksel ve yeni iletişim araçlarını kullanma biçimleri irdelenmiştir. Çalışmanın son kısmında ise örneklem kapsamına dahil edilen STK'ların sosyal medya üzerinden gerçekleştirdikleri halkla ilişkiler faaliyetleri içerik analizi yöntemi temele alınarak incelenmiş olup; sosyal medya üzerinde gerçekleştirilen bu çalışmalarının tür, nitelik, sayısal dağılım gibi değişkenler üzerinden çerçevesi çizilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSRACT At the present day, the activities of CSO's are increasing according to globalisation and neo-liberal economic paradigma. Especially, in non-developed countries the demand of CSO's activities is high because the public service is not adequate for supplying enough offering in basic social areas. In developed countries the trust for the ultimate power of state is decreased. So, individuals started to demand an enlargement in their freedom area. As a result of this situation; civil society has become an essential concept. Civil Society Organizations have to answer different demands of different stakeholders, today. So the finance and human resources demand has become an increasing gap for the CSO's who aim not to gain profit. The supply capacity of CSO's in human and finance resources is related their public relations activities that leads them gain legality in society. At the present day, the economic criterias are dominant in traditional in mass communication mediums. So, CSO's have to find alternative ways to supply visibility in society. In this context, for CSO's social media is the best choice with its speed and cost-friendly features as a part of information breakthrough. Under this circumstances, in the first part of this research, different approaches about the civil society thought and CSO's are examined. In the second section, the information breakthrogh, new media technologies and social media components are analysed. In the third part which carries a bridge mission between the other two section, the traditional and new media practices of public relations are examined. In the last part of the research, the public relation activities of civil society organizations which are the part of research sample in social media are analysed according to content analysis method. As a consequence of this research, the type, character and numeric distribuiton of CSO's PR activities in social media can be conceptualized and understood.