COVİD-19 salgını sürecinde okul yöneticisi olmak: Bir olgubilim araştırması
Being school administrator during Covid-19 outbreak: A phenomenolocical study
- Tez No: 739383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SOMAYYEH SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Okul Yöneticileri, Stres Kaynakları, Stres Yönetimi, Okul İklimi, Covid-19, School Administrators, Stress Sources, Stress Management, School Climate
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma, Covid-19 Salgını sürecinde okul yöneticilerinin yaşamış oldukları stres kaynakları ve yönetim stratejilerinin okul iklimine ilişkin görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomenoloji) deseni ile yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2021-2022 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı farklı okul türlerinde görev yapan 10 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan okul yöneticilerinin seçilmesi farklı okul türlerinde çalışmaları ölçüt alınmıştır. Bu çalışmada veriler araştırmacı tarafından geliştirilen yarı-yapılandırılmış bir görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve araştırma analizinde içerik analiz yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonucuna göre 4 tema, 14 kategori ve 37 koda ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre katılımcıların görüşlerinde Covid-19 Salgını sürecinden kaynaklı yaşamış oldukları stres kaynaklarının en başta Covid olma korkusu, resmi yazılardaki belirsizlikler, karantina süreçlerinin uzun olması, iletişim sorunları, öğrencilerde öğrenme kayıpları, adaptasyon sorunu ve devamsızlık olduğu görülmektedir. Bu bağlamda Covid-19 Salgını sürecinde okul yöneticilerinin maske, mesafe, hijyene dikkat etme ve iletişim sorunlarını giderme gibi önlemler alarak Covid-19 Salgını sürecinde stres yönetim stratejileri almaya çalıştıkları görülmektedir. Okul yöneticilerinin Covid-19 Salgını sürecinde hem stres kaynakları hem de stres yönetim stratejilerinin okul iklimine ilişkin görüşlerinin olumsuz yönü olumlu yönünden daha fazla olduğu dikkat çekmektedir. Araştırma bulgularına dayanılarak stres kaynaklarının azaltılması, stres yönetim stratejilerinin daha verimli olması ve okullarda olumlu bir iklimi olabilmesi için Covid-19 Salgınına Yönelik Danışma Kurulu'nun kurulması, okul yöneticilerinin başarılı bir şekilde çalışabilmesi için Covid-19 Salgınına Yönelik Kriz ve Stres Yönetim seminerlerinin hazırlanması, okul yöneticilerinin bu süreçte moral ve motivasyonun artırılması için okul yöneticilerine psikolojik desteklerin verilmesi gibi öneriler araştırmada sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study aimed to examine the views of school administrators had stress sources and managment strategies related to school climate during Covid-19 Outbreak. The research was structured according to the qualitative phenomenology pattern. The study group was determined through the criterion sampling method and included 10 school administrators working in affiliated to the Ministry of National Education, in the 2021-2022 academic year. In the selection of the school administrators participating in the research, it is taken as a criterion that they work in different types of schools and have different careers and working periods in schools. . In they study, data was collected with a semi-structured interview form and descriptive analysis method was used in the research analysis. The interview questions used in the research were created by the researcher. As a result of analysis, 4 themes, 14 categories and 37 codes were obtained. According to the study stress sources of school administrators; fear of being Covid-19, uncertainties of government correspondences, quarantine periods, communication problems, the losses of leaning, adaptaion problem and problems of absence were seen. According to the findings obtained from the study, the participants showed negative opinions about stress sources during Covid-19 Outbreak. At the end of the study, recommendations such as an Advisory Committe, Stress and Crisis Management and psychological support for Covid-19 Outbreak were made to increase more productive of the stress management strategies based on the findings.