Investigating graduate ELT students' uncertainty experiences and uncertainty management
İngiliz Dili Eğitimi yüksek lisans öğrencilerinin belirsizlik deneyimlerinin ve belirsizlik yönetimlerinin araştırılması
  1. Tez No: 739451
  2. Yazar: BÜŞRA ŞATIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BARDAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: belirsizlik, belirsizlik deneyimleri, belirsizlik yönetimi, uncertainty, uncertainty experiences, uncertainty management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, İngiliz Dili Eğitimi lisansüstü öğrencilerinin belirsizlik deneyimlerini, sınıfta ve tez döneminde bu belirsizlikleri nasıl yönettiklerini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Bu amaca ulaşmak için karma yöntem araştırma deseni benimsenmiştir. Nicel veriler 44 maddeden oluşan bir anket aracılığıyla toplanmış ve bu anket, Türkiye'nin farklı üniversitelerinde İngiliz Dili Eğitimi bölümünde öğrenim gören 60 lisansüstü öğrencisine uygulanmıştır. Nitel veriler, uygun örnekleme yaklaşımıyla 10 katılımcı ile yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Sonuçlar, ders ve dil, sosyal, bilişsel ve fiziksel faktörlerden kaynaklanan çeşitli belirsizlikler olduğunu göstermiştir. Ayrıca, İngiliz Dili Eğitimi lisansüstü öğrencilerinin belirsizliğe yönelik hem olumlu hem de olumsuz değerlendirmelere ve duygulara sahip oldukları tespit edilmiştir. Bulgular ayrıca, öğrencilerin sınıfta ve tez döneminde yaşadıkları belirsizlikleri yönetmek için belirsizliği azaltmak, sürdürmek ve çözmek, görmezden gelmek gibi çeşitli stratejiler kullandıklarını ortaya koymuştur. İngiliz Dili Eğitimi bölümü lisansüstü öğrencilerinin hem sınıfta hem de tez döneminde yaşadığı belirsizlik deneyimleri ve onların yönetimi hakkında herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu çalışmanın bulguları, öğrencilerin belirsizlikten kaynaklanan eylemlerini anlamaları açısından hem eğitimcilere hem de araştırmacılara faydalı olabilir ve teorik iç görüler sağlayarak alana katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to explore graduate ELT students' uncertainty experiences and how they manage uncertainty in the classroom and the thesis period. In order to achieve this goal, the mixed method research design was adopted to collect data. The quantitative data were collected through a questionnaire consisting of 44 items and it was applied to 60 ELT graduate students studying at different universities in Turkey. The qualitative data were obtained from interviews conducted with 10 participants in a convenience sampling approach. The results indicated that there are various sources of uncertainty such as course-related, social, cognitive, and physical. In addition, it was found out that ELT graduate students had both positive and negative appraisals and emotions towards uncertainty. The findings also revealed that students employ various strategies to manage uncertainty in the classroom and the thesis period including reducing uncertainty, maintaining and resolving uncertainty, and ignoring uncertainty. There is no study about graduate ELT students' uncertainty experiences and its management both in the classroom and the thesis period. Hence, this study's findings could redound to both educators and researchers in terms of understanding graduate ELT learners' actions derived from uncertainty and contribute to the field by providing theoretical insights.