Black Hole or Living Hall: Reconstructing female sexuality, deconstructing male anxiety
Kara Delik ya da Yaşam Odası: Kadın cinselliğini yeniden yapılandırılması, erkek anksiyetesinin yapısökümü
- Tez No: 739488
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GILLIAN M. E. ALBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yeniden Yapilandirma, Kara Delik, Ilksel, Ureme, Kadin Cinsel Organlari, Cazibe, Zevk, Ikili Olmayan, Canavarlik, Bastirilmis, Nostalji, Igrenc, Tekinsiz, Grotesk, Igrenme, Charles Burns, Angela Carter, Yeni Havvanin Tutkusu, Patrick Süskind, Parfüm: Bir Katilin Öyküsü, Reconstruction, Black Hole, Primordial, Procreational, Female Genitals, Attraction, Pleasure, Non-binary, Monstrosity, Repressed, Nostalgia, Abject, Uncanny, Grotesque, Disgust, Home, Charles Burns, Angela Carter, The Passion of New Eve, Patrick Süskind, Perfume: The Story of a Murderer
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın temel kaygısı, kadınların ilkel temsilini restore ederek kadın cinsel organı imgesini yeniden inşa etmektir. Bu amaç doğrultusunda, bir zamanlar kadınları zayıflatmak için erkek egemen güçler tarafından bir araya getirilen çoklu disiplinleri araştırarak aynı algıyı kadınların yararına olacak şekilde, Tanrıçaların ilksel temsillerini harekete geçirerek tersine çevirmek niyetindeyim. Mevcut fallosentrik sistemlerde gözlendiği üzere, yaşamın anlamını tanımlamak ve anlamak için ölüm ve yıkıma verilen öncelik yerine, bu çalışma, yaşamın filizlendiği ve nostalji ve 'gecikmiş bir dilek' olarak tüm canlıların geri dönmeyi arzuladığı kadın cinsel organlarından doğan yeni bir anlayış sunmaktadır. Amerikalı karikatürist Charles Burns'ün çizgi romanı Kara Delik, İngiliz yazar Angela Carter'ın Yeni Havva'nin Tutkusu ve Alman yazar Patrick Süskind'in Parfüm isimli eserlerinde kadın temsiline odaklanan bu yüksek lisans tezi, kültür tarihi boyunca kadınlara atfedilen semboller, imgeler, figurler ve metaforları çözmek ve yeniden kodlamak için çeşitli çağdaş ve disiplinler arası teori ve metodoloji kullanır. Bu bağlamda, batılı söz merkezciliğinin dikte ettiği sınırları aşma amacı güden bu edebi eserleri kendi özel bağlamlarına yerleştirerek inceleme altına alan bu çalışma, tarih yazınında az yer edinen, kadına ait kısmin kapsamlı bir analizini sunmaktadır. Bu analizi, evreni 'dans ederek yaratan' fakat bastırıldığı için 'nesne küçük a', 'tekinsiz', 'iğrenç' ve 'grotesk' ya da örtmece olarak 'kara delik', 'kara kıta' gibi ikamalar yoluyla tanınma talep eden bir Tanrıça figürünü diriltme çabası gütmesi önemli kılmaktadır. Bu tarz atıfların toplamı, ataerkil söylemde canavarca, insan olmayan bir ötekini çağrıştırır. Ancak bu aynı zamanda kadını batının ikircikli felsefesine meydan okuyarak, ikircikliğin dışına doğru, canlı/cansız, hayvan/insan, kadın/erkek arasında bir konuma yerleştirirler. Buna binaen, Irigaray'ın kapsayıcılık ve akışkanlığı ışığında, Cixous'un aforizmalarından beslenerek, Kristeva'nın 'chora' ve Ettinger'in 'matrixial' terimleri tarafından desteklenerek, Eisler'in tarih öncesi Tanrıça figürlerinin tezahürü ve Creed'in 'canavar dişisi' bağlamında bahsi gecen üç metnin derin analizinin gösterdiği gibi, erkek ekonomisini binlerce yıldır yöneten en büyük kaygı olan kadının doğurgan bedenine çeşitli şekillerde bağlanmış canavarlığın, özünde, ona duyulan ölümcül bir çekimden kaynaklandığı sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the main concern is to apply a reconstructive approach to reshape the image of female genitalia by restoring a primordial representation of women. To achieve this, I delve into multiple disciplines once amalgamated by androcentric forces that debilitated women, with an intent of reverting the same perception for the benefit of women by activating such primordial images of women. Instead of the priority given to death and destruction in defining and contemplating the meaning of life, as observed in the present phallocentric systems, this study provides a new understanding arising from female genitals from which life emerges and to which all living beings yearn to return as nostalgia and 'a belated wish' as Freud says. Concentrating on the representation of female sexuality in American cartoonist Charles Burns' graphic novel Black Hole, British writer Angela Carter's The Passion of New Eve and German writer Patrick Süskind's Perfume, this M.A. thesis employs several contemporary and interdisciplinary theories and methodologies to decode and recode the symbols, images, figures and metaphors attributed to women in cultural history. In this regard, placing the aforementioned literary works in their specific contexts and taking them under scrutiny in their attempt to cross the borders that western logocentrism dictates, this study suggests a thorough analysis of the distaff side, the underwritten part of history. This analysis is essential in that it aims to revive the repressed image of a Goddess figure, who 'creates the world by dancing', and asks for recognition by way of substitutions as they appear in the form of 'objet petit a', 'uncanny', 'abject', 'grotesque'; euphemistically called 'black hole' and 'black continent'. The sum of such concepts connotes monstrous, a non-human other in patriarchal discourse. However, such a view also assigns women to an in- between state of animate/inanimate, animal/human, female/male, defying the western binarised philosophy towards a nonbinary understanding. Therefore, this study concludes that the monstrosity attached to the female reproductive body through various ways, alongside the major anxiety that has governed the male economy for thousands of years, arises from a deathly attraction, as displayed by the keen analysis of the given three literary texts in the light of Irigaray's multiplicity and fluidity, fed by Cixous's aphorisms, supported by Kristeva's 'chora' and Ettinger's 'matrixial', manifested in Eisler's prehistoric Goddess figurines and Creed's 'monstrous feminine'.