A content based material for Turkish EFL students: Art as a hidden agenda in language teaching
Dil öğretiminde gizli bir gündem olarak sanat
  1. Tez No: 739499
  2. Yazar: SERPİL UZUNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HOSSEIN FARHADY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: CBI, CLIL, ikinci dil İngilizcede dil becerilerinin geliştirilmesi, sanat, sanat tarihi bilgisi ve sanat takdiri, CBI, CLIL, improving L2 English language skills, art, history of art, art knowledge, art appreciation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı, dil öğretimi bağlamında sanat içerikli materyallerin kullanılmasının, öğrencilerin İngilizce dil becerilerine, sanat tarihi bilgilerine ve sanat farkındalıklarına etkisini araştırmaktır. Bunun için 76 Türk lise öğrencileri arasında 10 hafta süren 20 ders saati boyunca yarı deneysel bir araştırma uygulanmıştır. Deney grubu öğrencileri için sanat içeren öğrenme materyalleri kullanılırken kontrol grubu öğrencilerine geleneksel müfredat uygulanmıştır. Araştırma yapılmadan önce her iki gruba da bir ön test uygulanmıştır. Özellikle klasik dönemden modern sanat dönemine kadar birkaç başyapıt eseri içeren ders materyallerinin belirli bir süre uygulanmasından sonra, sanat içerikli materyallerin öğrencilerin dil becerileri üzerinde önemli bir değişiklik yaratıp yaratmadığını gözlemlemek için bir son test uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin hem dili hem de sanatı öğrenmeye yönelik motivasyon seviyelerini belirlemek için ön ve son motivasyon anketleri uygulanmıştır. Öğrencilerin başarı puanları, bu çalışma için özel olarak geliştirilen başarı öncesi ve sonrası testlerle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; uygulama öncesinde deney ve kontrol gruplarında bulunan öğrencilerin İngilizce başarı durumlarında istatistiksel açıdan farklılıkların olmadığı, uygulama sonrasında ise her iki grubun da İngilizce başarı durumlarının olumlu gelişme gösterdiği, ancak sanat içerikli İngilizce eğitimi verilen deney grubunun başarı düzeylerinin kontrol grubundaki öğrencilere göre daha fazla gelişme gösterdiği belirlenmiştir. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin sanata karşı tutum düzeyleri uygulama öncesi birbirlerine benzer düzeyde iken, uygulama sonrasında deney grubundaki öğrencilerin sanata karşı tutumlarının daha olumlu düzeye yükseldiği saptanmıştır. Sonuç olarak sanat içeriği temelli İngilizce dersleri öğrencilerin başarı düzeylerine ve sanata karşı tutumlarına olumlu katkılar sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of a content-based teaching model in English language teaching through integrating art as a hidden agenda in language teaching context on learners' development of language skills, art history knowledge, and art appreciation. To observe the relationship between art and the development of language skills, quasi-experimental research was implemented among 76 Turkish EFL secondary school students during 20 lesson hours lasting 10 weeks. A hidden agenda that embodies art was prepared for the experimental group learners while the traditional curriculum was applied to the control group students. Before conducting the research, a pre-test was administered to both groups. After a certain period of implementation of the content that comprises art, especially a few masterpiece paintings from the classical period to modern art, and the history of art, a post-test was administered to observe if this alteration produced an improvement in the learners' language skills. Besides, their motivation both learning language and art was explored through pre- and post-questionnaires. As a result of the research; it was determined that there was no statistical difference in the English achievement status of the students in the experimental and control groups before the treatment. After the treatment, the English success status of both groups showed a positive development, but the achievement levels of the experimental group, which was taught with content-based instruction approach with art content, improved more than the students in the control group. Additionally, it was determined that the students in the experimental and control groups had a similar level of attitude towards art before the implementation, while the attitudes of the students in the experimental group towards art increased to a more positive level after the implementation. As a result, English lessons based on art content contributed positively to students' achievement levels and attitudes towards art.