Willingness to communicate inautonomy supportive efl settings: A Turkish university context
Özerklik (otonom) destekli yabancı dil öğrenme ortamlarında iletişim istekliliği
  1. Tez No: 625023
  2. Yazar: AYSEL EYERCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER BARIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim Kurma İstekliliği, Yabancı Dilde İletişim Kurma İstekliliği, Öğrenen Özerkliği, Türkiye'de İngilizcenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi, Willingness to Communicate (WTC), Willingness to Communicate in Second Language (L2 WTC), Learner Autonomy (LA), Turkish EFL Context
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma bir Türk üniversitesi bağlamında İngilizcenin yabancı dil olarak öğrenildiği özerklik (otonom) destekli ortamlarda iletişim kurma istekliliğini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmanın öncelikli amacı bir Türk üniversitesi örnekleminde İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin sınıf ortamında yabancı dilde konuşma isteklilikleri ve öğrenen özerklikleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Çalışma, ayrıca İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin farklı öğrenen özerklik düzeylerine göre yabancı dilde iletişim kurma istekliliklerinin altında yatan sebeplerin incelenmesini amaçlamıştır. Çalışma karma araştırma yöntemiyle yürütülmüştür. Çalışmanın nicel kısmında, Türkiye'deki bir devlet üniversitesinin İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde öğrenim gören 211 üniversite öğrencisi katılımcı olarak yer almıştır. Çalışmanın nitel kısmında ise, çalışmanın nicel kısmında da yer alan 10 öğrenci yer almıştır. Nicel veri, İletişim Kurma İstekliliği Ölçeği, Öğrenen Özerkliği Ölçeği ve sınıf gözlemlerinden oluşan veri toplama araçları ile toplanmıştır. Çalışmanın nicel verisi için katılımcılardan bu ölçekleri tamamlamaları istenmiştir. Çalışmanın nitel kısmında, katılımcılar yarı yapılandırılmış mülakat sorularına cevaplar sunmuşlardır. Çalışmada elde edilen nicel veri, betimsel ve çıkarımsal analiz yöntemleriyle, nitel veri ise içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin yabancı dilde iletişim kurma isteklilikleri ve öğrenen özerklikleri arasında orta derecede anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin özerklik düzeylerinin yabancı dilde iletişim kurma istekliliklerinde öngörücü rolü olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin kişisel olarak belirttikleri yabancı dilde konuşma isteklilikleri ve bunu davranış olarak sergilemeleri arasındaki farkın özerklik düzeyi düşük olan öğrencilerde daha yüksek olduğu görülmüştür. Yabancı dil sınıf ortamında İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin yabancı dilde iletişim kurma istekliliklerinin altında yatan dilsel, bağlamsal ve bireysel farklılıkların olduğu bulunmuştur. İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin yabancı dilde iletişim kurma istekliliklerini etkileyen faktörler öğrencilerin özerklik düzeylerine göre değişiklikler göstermektedir. Çalışma bulgularının, özellikle İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği Türkiye'de olmak üzere, İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği farklı bağlamlardaki araştırmacılara, uygulayıcılara, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenlere, materyal geliştiricilere, müfredat tasarımcılarına ve ulusal eğitim politikaları konusunda karar mercilerine katkıda bulunacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed at investigating the willingness to communicate (WTC) in autonomy supportive EFL settings at a Turkish university context. The primary purpose of the study was to reveal the possible statistically significant relationship between the L2 WTC and learner autonomy (LA) of EFL learners in the classroom setting in a Turkish state university. The study also aimed to examine the underlying factors of the L2 WTC levels of EFL learners according to their different learner autonomy levels. The study was based on a mixed-methods research design. 211 students majoring at the Department of English Language and Literature of a state university in Turkey participated in the quantitative phase of this study. The qualitative part of the study was conducted with 10 students out of all the participants taking part in the quantitative phase of the study. The instruments which were used to collect quantitative data were a willingness to communicate scale, a learner autonomy scale, and classroom observation. The participants were asked to complete these scales to obtain the quantitative data of the study. In the qualitative phase of the study, the participants provided answers to a semi-structured interview. As for the analysis of the obtained data, the quantitative data were analysed through descriptive and inferential analysis procedures. The qualitative data were analysed through content analysis procedure. The results of the study showed that there was a moderate but significant relationship between EFL learners' WTC and LA. The autonomy levels of the EFL learners had a predictive role in their L2 WTC. The difference between the self-reported L2 WTC and the behavioural L2 WTC of the Turkish EFL students was higher when the autonomy level of the students was lower. Linguistic, contextual, and individual factors were found to be the underlying reasons which affected the EFL learners' L2 WTC in the classroom setting in a Turkish EFL context. These factors which affected the L2 WTC of the EFL learners varied according to the levels of the learners' LA. The findings of the study are believed to contribute to the researchers, practitioners, EFL learners besides the material developers, curriculum designers, and the policy makers regarding national education policies in various EFL contexts including Turkish EFL context in particular.