Yaşlı bakımında erkek bakıcıların deneyimleri: Bir inşacı gömülü teori araştırması
The experiences of men caregivers: A constructivist grounded theory study
  1. Tez No: 739553
  2. Yazar: NİSA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER KORKMAZ YAYLAGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Sosyoloji, Geriatrics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlı bakımı, bakım veren erkekler, informal bakım, inşacı gömülü teori, care of older adults, men caregivers, informal care, constructivist grounded theory
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bakım toplumsal hayatın önemli bir gerçekliğini oluşturmaktadır. Bakım hizmetinin önemli bir bileşenini oluşturan informal bakım verenler literatürün ilgi odağındadır. Fakat informal bakım veren öznesi olarak sadece kadınların deneyimleri incelenmiştir. Bu durum hem informal bakım verenleri bütünsel olarak anlamayı zorlaştırmaktadır hem de ileride yapılması planlanan sosyal politikalara kısıtlayıcı bir bilgi tanımaktadır. Ayrıca Türkiye örnekleminde de informal bakım veren erkeklerin çok az çalışılması sebebiyle bu araştırmada informal erkek bakım verenlerin deneyimleri anlaşılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada informal bakım veren erkeklerin deneyimlerinin derinlemesine anlaşılması için öncelikle nitel tasarım seçilmiştir. Yaşlı bakımı veren erkekler hakkında kabul görmüş bir teori olmadığı için spesifik olarak nitel dizaynın alt türlerinden biri olan inşacı gömülü teori kullanılmıştır. Bu kapsamda veriler yarı yapılandırılmış soru formlarıyla toplanmıştır. Toplanan veriler sırasıyla öncü, eksenel ve odaklı kodlama aşamalarına göre analiz edilmiştir. Bulgular: Öncü kodlama sonucu 53 koda, eksenel kodlama sonucu 23 kategoriye ve son olarak odaklı kodlama sonucu 5 çekirdek kategoriye yani temaya ulaşılmıştır. Bunlar Bakım Sürecinin Kişiselleştirilmesi, Kaynaklar, Uygulamalar, İhtiyaçlar ve Yeniden Yapılanma'dır. Temalar arasında direkt sebep sonuç ilişkisi olmaktan ziyade kümülatif olarak bakım verme sürecinde ortaya çıktıkları görülmektedir. Sonuç: Teorik olarak tek bir yaklaşımın bakım veren erkeklerin deneyimlerini anlamaya ve açıklamaya yetmediği ortaya konulmuştur. Yapılan çalışmalarda var olan bakış açıları eklektik bir biçimde kullanılmalıdır. Uygulamalı olarak ise her sosyal konumda bulunan erkekler için özelleşmiş ve erişilebilir formal hizmetler oluşturulmalıdır. Hizmetler bakım verene bakım desteği, süreç hakkında bilgi, psikolojik/fiziksel/ekonomik hizmetleri içermelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Care is an important reality of social life. Informal caregivers, which constitute an important component of care service, are at the center of attention of the literature. However, mostly the experiences of women were examined. This situation both makes it difficult to understand informal caregivers holistically and provides restrictive information to the social policies planned to be made in the future. In addition men who provide informal care in the Turkish sample are studied very little, this study is aimed to understand the experiences of informal male caregivers in this study. Method: In this study, firstly, qualitative design was chosen in order to understand the experiences of informal caregivers in depth. Since there is no accepted theory about care of older adults, the constructivist grounded theory, which is one of the subtypes of qualitative design, was specifically used. In this context, data were collected with semistructured questionnaires. The collected data were analyzed according to the initial, axial and focused coding stages, respectively. Results: hree coding stages were carried out sequentially. As a result of initial coding, 53 codes were found after axial coding 23 categories were found. At last focused coding was resulted with five core categories which are Personalization of the Care Process, Resources, Practices, Needs and Reengineering. It is seen that they emerge in the caregiving process as a cumulative rather than a direct cause and effect relationship between the themes. Conclusion: It has been demonstrated that theoretically, a single approach is not sufficient to understand and explain the experiences of caregiver men. The existing perspectives in the studies should be used eclectically. In practice, specialized and accessible formal services should be created for men in all social positions. Services should include care support for the caregiver, information about the process, and psychological/physical/economic services.