Investigation about perfectionism as a predictor of problem-solving skills and romantic relationship satisfaction of married individuals
Evli bireylerde problem çözme becerilerinin ve romantik ilişki doyumunun bir yordayıcısı olarak mükemmeliyetçiliğin incelenmesi
- Tez No: 739593
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR KÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, Romantik İlişki Doyumu, Evlilikte Problem Çözme Becerileri, Perfectionism, Romantic Relationship Satisfaction, Problem Solving Skills in Marriage
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Araştırmanın amacı evli bireylerin mükemmeliyetçilik düzeylerinin problem çözme becerilerini ve romantik ilişki doyumlarını nasıl yordadığını incelemektir. Ayrıca evli bireylerin cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, eşle görüşme, evlilik süresi ve çocuk sayısı gibi demografik değişkenlere göre mükemmeliyetçilik, romantik ilişki doyumu ve problem çözme becerileri arasındaki ilişki incelenmiştir. 522 evli bireye (287 kadın, 235 erkek) Demografik Bilgi Formu, İkili İlişkilerde Olumlu Olumsuz Mükemmeliyetçilik Ölçeği (İİOOMÖ), İlişki Doyum Ölçeği (İDÖ) ve Evlilikte Sorun Çözme Ölçeği (ESÇÖ) uygulandı. Veriler Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 25.0 paket programı kullanılarak analiz edildi. Çalışma değişkenleri ile demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için ilişkisel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sorularını cevaplamak için Çoklu Regresyon analizi, Bağımsız T-Testi analizi ve Tek Yönlü ANOVA analizi yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Mükemmeliyetçiliğin kendi alt boyutlarının tümü ile pozitif, Romantik İlişki Doyumu ve Problem Çözme Becerileri ölçekleri ile negatif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Mükemmeliyetçiliğin farklılık alt boyutu romantik ilişki doyumunu ve problem çözme becerilerini olumsuz yönde yordamaktadır. Mükemmeliyetçiliğin yüksek standartlar alt boyutu evlilikte problem çözme becerilerini pozitif olarak yordamaktadır. Son olarak katılımcıların cinsiyet, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, eşle görüşme, evlilik süresi ve çocuk sayısı değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sonuçlar tartışılmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine how the perfectionism levels of married individuals predict their problem-solving skills and romantic relationship satisfaction. In addition, the relationship between perfectionism, romantic relationship satisfaction and problem-solving skills of married individual according to demographic variables like gender, age, education level, income level, meeting with spouse, duration of marriage and number of child was examined. 522 married individuals (287 female, 235 male) were administered using Demographic Information Form, Dyadic Almost Perfect Scale (DAPS), Relationship Assessment Scale (RAS) and Marital Problem-Solving Scale (MPSS). The data were analyzed using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 25.0 package program. Correlational research method was used to examine the relationship between study variables and demographic variables. In order to answer the research questions, Multiple Regression analysis, Independent T-Test analysis and One Way ANOVA analysis methods were used. According to the results, it was found that the Perfectionism positively correlated with all sub-dimension of own and negatively correlated with the Romantic Relationship Satisfaction and Problem Solving Skills scales. The difference sub-dimension of perfectionism negatively predicted the romantic relationship satisfaction and problem solving skills. High standards sub-dimension of perfectionism positively predicted problem solving skills in marriage. Lastly, significant differences were found between the variables and gender, education level, income level, meeting with spouse, duration of marriage and number of child of the participants. The results were discussed and some suggestions were made.