Insecure attachment and relationship satisfaction: Testing the buffering roles of mindfulness, self-compassion, and cognitive defusion
Güvensiz bağlanma ve ilişki doyumu: Bilinçli farkındalık, öz-şefkat ve bilişsel ayrışmanın azaltıcı etkisi
- Tez No: 739616
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA BARUTÇU YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: ilişki doyumu, güvensiz bağlanma, bilinçli farkındalık, özşefkat, bilişsel ayrışma, relationship satisfaction, attachment insecurity, mindfulness, selfcompassion, cognitive defusion
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma, güvensiz bağlanma ile romantik ilişki doyumu arasındaki ilişkide; bilinçli farkındalık, ilişkide bilinçli farkındalık, öz-şefkat ve bilişsel ayrışmanın aracılık rollerini inceleyen bir çoklu aracılık modelini test etmeyi amaçlamaktadır. Örneklem, beliren yetişkinlik döneminde ve en az bir aydır romantik ilişki içerisinde olan 521 üniversite öğrencisinden oluşmuştur (%70 kadın, %27 erkek ve %3 non-binary). Katılımcıların yaşları 19 ile 29 arasında değişmektedir (M = 22.52, SD = 2.45). Veri toplama sürecinde, İlişki Doyumu Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri, Bilinçli Farkındalık Ölçeği , İlişkide Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Öz-Şefkat Ölçeği Kısa Formu, Drexel Ayrışma Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen demografik bilgi formu kullanılmıştır. Önerilen modeli test etmek için yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Önerilen model örnekleme iyi uyum sağlamadığı için istatistiksel olarak anlamsız olan regresyon yolları ve bilişsel ayrışma değişkeni modelden çıkarılmıştır. Düzenlenen yeni modelin uyum istatistikleri iyi uyum göstermiştir. Öz-şefkat ve bilinçli farkındalık, ilişki doyumunu anlamlı bir şekilde yordamasa da ilişkide bilinçli farkındalık, bağlanma kaygısı ile ilişki doyumu arasındaki ilişkide aracılık rolü oynamıştır. Kaygılı bağlanma ve kaçınan bağlanmanın romantik ilişkilerdeki özgün etkilerinin yanı sıra romantik ilişki bağlamına özgü ilişkide bilinçli farkındalık ölçeğinin önemi üzerine tartışılmıştır. Ayrıca bilişsel ayrışma romantik ilişkiler bağlamında değerlendirilmiştir. Son olarak, uygulamaya yönelik çıkarımlardan ve gelecek araştırmalara yönelik önerilerden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to test a multiple-mediation model which examines mindfulness, relationship mindfulness, self-compassion, and cognitive defusion as possible mediators of the relationship between attachment insecurity and romantic relationship satisfaction. The sample consisted of 521 emerging adults in a romantic relationship for at least one month (70% female, 27% male, and 3% non-binary). Their ages ranged from 19 to 29 years old (M = 22.52, SD = 2.45). In data collection, Relationship Assessment Scale, Experiences in Close Relationships- Revised, Mindful Attention Awareness Scale, Relationship Mindfulness Measure, Self-Compassion Scale Short Form, Drexel Defusion Scale, and demographic information form developed by the researcher were used. To test the proposed model, structural equation modeling was used. Since the proposed model did not fit the data, insignificant paths and cognitive defusion variable were trimmed from the model. The trimmed model revealed a good model fit. Although self-compassion and trait mindfulness did not predict relationship satisfaction significantly, relationship mindfulness acted as a mediator in the relationship between attachment anxiety and relationship satisfaction. Discussions were made on the importance of context-specific relationship mindfulness measure as well as the distinct effects of attachment anxiety and avoidance in romantic relationships. Also, cognitive defusion was evaluated in the context of romantic relationships. Lastly, recommendations for future research and implications of the study were indicated.