Matematik öğretmen adaylarının integral kavramı ile ilgili kavramsal ve işlemsel bilgilerinin incelenmesi
Investigation of the conceptual and processal knowledge of mathematics teacher candidates regarding the concept of integral
  1. Tez No: 739705
  2. Yazar: RAHİME YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram, İntegral kavramı, Kavram tanımı, Kavramsal bilgi, İşlemsel bilgi, Concept, Integral concept, Concept definition, Conceptual knowledge, Operational knowledge
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı matematik öğretmeni adaylarının integral kavramına yönelik kavramsal ve işlemsel bilgilerini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 eğitim öğretim yılında bir devlet üniversitesinin İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı birinci sınıfında öğrenim gören 30 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmanın modeli nitel araştırma olup veriler açık uçlu sorulardan elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Verilen cevaplar doğrultusunda integral kavramını anlamaya yönelik kavramsal ve işlemsel bilgilerinde eksikliklerin olduğu gözlenmiştir. Ayrıca; formül, teorem, gündelik yaşam uygulamaları ve konuya dair yaklaşımları sebebiyle öğretim prosedürlerinde zor olarak değerlendirilmekte, öğretmen adayları için anlamlandırma açısından zorluklarla karşılaşılmaktadır. Araştırmanın son bölümünde ise bulgular ve sonuçlar doğrultusunda araştırmacılara ve eğitimcilere; ''integral kavramının öğrenilme süreci öğretim stratejilerine ışık tuttuğundan, limit-türev-seriler-diziler-fonksiyon kavramlarıyla arasındaki ilişkilerin kurulması ve günlük yaşam problemlerinde yorumlanması ve gerçek yaşamla ilişkili senaryolar olması'' başta olmak üzere birtakım önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the conceptual and operational knowledge of prospective mathematics teachers about the concept of integral. For this purpose, the study group of the research consists of 30 pre-service teachers studying in the first year of the Primary Education Mathematics Teaching Program of a state university in the 2019-2020 academic year. The model of the research is qualitative research and the data were obtained from open-ended questions. The findings of the research were analyzed by content analysis. In line with the answers given, it has been observed that there are deficiencies in their conceptual and operational knowledge about understanding the concept of integral. Moreover; It is considered as difficult in teaching procedures due to formula, theorem, daily life practices and approaches to the subject, and difficulties are encountered in terms of interpretation for teacher candidates. In the last part of the study, in line with the findings and results, researchers and educators; Since the learning process of the concept of integral sheds light on teaching strategies, some suggestions are given, especially the establishment of relations between the concepts of limit-derivative-series-sequences-function and their interpretation in daily life problems and scenarios related to real life.