Obsesif kompulsif bozukluk hastalarında farklı içgörü ölçeklerinin karşılaştırılması
Comparison of different insight scales in patients with obsessive compulsive disorder
  1. Tez No: 739725
  2. Yazar: NARİN HİLAL ÖZDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA EROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İçgörü, içgörü ölçekleri, obsesif kompulsif bozukluk, üstbiliş, Insight, insight scales, metacognition, obsessive compulsive disorder
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Obsesif Kompulsif Bozuklukta (OKB) içgörünün yeri ve önemine dair uzun zamandır süren tartışmalar sonucunda, OKB'de içgörü vardır noktasından, hastaların önemli bir bölümünde içgörü yoktur noktasına gelinmiştir. Sonrasında içgörünün şiddet belirteci olduğu düşünülmüş ancak bu görüş, içgörünün OKB için sadece bir alt tip belirteci olduğu şeklinde değişmiştir. İçgörü kavramının kapsamı ve ölçüm şekli konuları da tartışmalıdır. İçgörü ile klinik belirtiler ilişkisi konusunda çokça çalışma yapılmış, tartışmalı sonuçlara ulaşılmıştır. OKB'de farklı içgörü ölçeklerinin korelasyonlarını, klinik belirtiler ve üstbilişlerle ilişkilerini incelemeyi amaçladık. YÖNTEM: Çalışma Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine başvuran, 18-65 yaş arası 64 OKB hastası ile yapılmıştır. Hastalarla öncelikle DSM-5e uyarlı SCID-1 görüşmesi yapılmış, sosyodemografik-klinik özellikler formu kullanılmıştır. Hekim tarafından Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (YBOKÖ) ve Semptom Kontrol Listesi, içgörü ölçekleri olarak Brown İnaçları Değerlendirme Ölçeği (BİDÖ), Aşırı Değerlendirilmiş Düşünceler Ölçeği (ADDÖ), İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği (İÜBDÖ), Akıl Hastalığına İçgörüsüzlük Ölçeği(AHİÖ) uygulanmıştır. Özbildirim ölçekleri olan Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi, Beck Bilişsel İçgörü Ölçeği (BBİÖ) ve Üstbiliş Ölçeği (ÜBÖ-30) hastalar tarafından doldurulmuştur. BULGULAR: Demografik verilere göre içgörü düzeylerinde farklılık bulunmamıştır. OKB belirti şiddeti (YBOKÖ) ile içgörü ölçekleri arasında (BİDÖ, ADDÖ, YBOKÖ-11, AHİÖ, İÜBDÖ, BBİÖ) korelasyon saptanmamıştır. İçgörü ölçekleri ile ÜBO-30 arasında da korelasyon saptanmamıştır. Ancak YBOKÖ ve ÜBO-30 arasında anlamlı korelasyon bulunmuştur. Otojen tipin bilişsel içgörüleri reaktif tipten daha yüksek bulunmuştur. İçgörü ölçekleri kendi aralarında anlamlı korelasyon göstermiştir. BBİÖ ile diğer içgörü ölçekleri korale değildir. SONUÇ: OKB semptom şiddeti ile 6 farklı içgörü ölçeği arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır; içgörünün nitel ya da nicel, tek boyutlu ya da çok boyutlu değerlendirilmesi önemli bir farklılık arz etmemiştir. Üstbilişler ile içgörü ölçekleri arasında da korelasyon bulunmazken, OKB hastalık şiddeti arttıkça patolojik üstbiliş süreçlerinin arttığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Comparison of different insight scales in patients with obsessive compulsive disorder OBJECTİVES: As a result of long-standing debates on the place and importance of insight in Obsessive Compulsive Disorder; from the point that there is insight in OCD, it has been reached to the point that there is no insight in a significant part of the patients. Insight was thought to be a determinant of severity, but this view has changed to that insight is only a subtype determinant for OCD. Scope and the measurement method of insight concept are controversial. There are many studies about the relationship between insight and clinical symptoms, and controversial results have been reached. This study aims to compare different insight scales and to examine the relations of these scales with clinical symptoms and metacognition. METHODS: This study was conducted in Sakarya Training and Research Hospital, Department of Psychiatry, with 64 patients between the ages of 18-65 who were diagnosed with OCD through SCID-1 for DSM-5. The Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS) and Symptom Checklist, The Brown Assessment of Beliefs Scale, Overvalued Ideas Scale, Schedule for Assessing the Three Components of Insight and Scale of Unawareness of Mental Disorder were administered by the physician. Maudsley Obsessive Compulsive Inventory, Beck Cognitive Insight Scale (BCIS) and Metacognition Questionnaire-30 (MCQ-30) were self reported. A correlation analysis was conducted among the insight scales. RESULTS: No difference in insight levels was found according to demographic data. Correlation between OCD symptom severity and insight scales was not detected. No correlation was observed between insight scales and MCQ-30. A significant correlation was found between YBOCS and MCQ-30. Cognitive insights of the autogenous-type were found higher than the reactive-type. Significant correlations between insight scales, except BCIS, were found. CONCLUSION: No significant correlation was found between OCD symptom severity and 6 different insight scales; qualitative or quantitative, unidimensional or multidimensional evaluation of insight did not differ significantly. While there was no correlation between metacognitions and insight scales; a significant correlation was found between symptom severity and metacognitions.