OKB hastalarında içgörünün silik nörolojik belirtiler ve minör fiziksel anomaliler ile ilişkisi
Association between insight, neurological soft signs, and minor physical anomalies in OCD patients
- Tez No: 869745
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KIRPINAR, DR. MUHAMMED EMİN BOYLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İçgörü, Minör fiziksel anomaliler, silik nörolojik belirtiler, nörogelişimsel hipotez, Insight, Minor physical anomalies, soft neurological signs, neurodevelopmental hypothesis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), obsesyon ve/veya kompulsiyonların bulunduğu, kişinin işlevselliğini ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen süreğen bir ruhsal bozukluktur. OKB'de hastalık seyrini ve tedavi yanıtını etkileyen en önemli faktö rlerden biri; hastanın içgö rü sü dü r. DSM-5'te OKB tanılı hastalarda içgörü düzeyi üç kategoride sınıflandırılmaktadır: iyi, kötü ve yok (sanrısal). İçgörüsü kötü ve içgörüsü yok olan OKB hastalarının psikotik spektrumda yer alıp almadığı konusu hala tartışılmaktadır. İçgörüsü zayıf olan OKB hastaları, psikotik spektrumla daha yakından ilişkilendirilirken, bu hastaların nöropatolojik bakımdan OKB'nin farklı bir alt kategorisi olabileceği belirtilmiştir. Çalışmamızda amacımız, içgörüsü kötü ve içgörüsü olmayan OKB hastaları ile içgörüsü iyi olan OKB hastalarını silik nörolojik belirtiler (SNB) ve minör fiziksel anomaliler (MFA) açısından karşılaştırmak, içgörünün bu belirtilerle ilişkisini incelemek ve OKB'nin nörogelişimsel temellerine yönelik yeni bilgiler sunmaktır. Psikiyatri polikliniğine başvuran ve klinik değerlendirme ile OKB tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara Sosyodemografik ve Klinik Özellikler Veri Formu, Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (Y-BOCS), İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği, Waldrop Minör Fiziksel Anomaliler Ölçeği, Silik Nörolojik Belirtiler Ölçeği uygulanmıştır. Gruplar, Brown İnançların Sabitliği Ölçeği Puanına göre belirlenmiştir. 0-12 puan aralığında olanlar Yüksek İçgörü Grubu, 12-24 puan aralığında olanlar Düşük İçgörü Grubu olarak sınıflandırılmıştır. Gruplar arasında yaş, sosyoekonomik düzey, eğitim seviyesi, toplam hastalık süresi, çalışma durumu, medeni hal, ailede OKB öyküsü gibi sosyodemografik veriler açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. Y-BOCS toplam puanı, düşük içgörüye sahip grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. İçgörü ölçekleri arasında (Brown İçgörü Değerlendirme Ölçeği ile Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği'nin 11. Maddesi, İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği ) anlamlı düzeyde korelasyon tespit edilmiştir. Düşük içgörüye sahip hastalarda hastalık daha erken yaşlarda başlamıştır. Çalışmamızda gruplar MFA Waldrop Toplam Puan açısından değerlendirildiğinde düşük içgörüye sahip hastaların MFA Waldrop toplam puanı, yüksek içgörüye sahip hastalardan yüksek saptanmıştır. İçgörü düzeyi düşük OKB hastaları, içgörü düzeyi yüksek OKB hastaları ile karşılaştırıldığında Kraniyo-Fasial toplam MFA puan, Periferik toplam MFA puan, MFA-Göz, MFA-Kulak toplam puan, Düşük Kulak, Yumuşak ve Bükülebilir kulak, Yüksek damak MFA oranları anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Gruplar incelendiğinde, düşük içgörü grubunda, yüksek içgörü grubuna göre silik nörolojik belirtiler toplam puanı, duyusal entegrasyon, motor koordinasyon, karmaşık motor hareketler, diğer belirtiler puanları istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız içgörü düzeyi düşük OKB hastalarında minör fiziksel anomalileri değerlendiren literatürdeki ilk çalışmadır. Çalışmamızda hipotezimizi destekleyecek şekilde içgörü düzeyi düşük OKB hastalarında, içgörü düzeyi yüksek OKB hastalarına göre minör fiziksel anomali ve silik nörolojik belirtiler oranı daha yüksek oranda tespit edilmiştir. Düşük içgörüye sahip OKB hastalarının, erken yaşta başlayan OKB'in nörogelişimsel modeli ile açıklanan başka bir alt türü olduğu görüşü çalışmamızla desteklenmiştir. Bulgularımız, bu anomalilerin daha önce birçok nörogelişimsel bozukluk ve durumda arttığını gösteren literatürü genişletmektedir. Çalışmamız literatürdeki OKB hastalarında minör fiziksel anomaliler ve silik nörolojik belirtilerin birlikte değerlendirildiği ilk çalışmadır. Minör fiziksel anomaliler, deri ve ekleri ile ilgili gelişimi, silik nörolojik belirtiler ise motor belirtilere işaret eden beyin gelişimini temsil eder. Aynı ektodermden gelişen bu iki değişkenin İçgörü düzeyi düşük OKB hastalarında yüksek oranda tespit edilmesi İçgörü düzeyi düşük OKB'nin nörogelişimsel modelini destekleyerek psikotik spektrumdaki yerine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Obsessive-compulsive disorder (OCD) is a chronic mental disorder characterized by the presence of obsessions and/or compulsions, significantly impairing an individual's functionality and quality of life. One of the most critical factors influencing the course and treatment response of OCD is the patient's insight. According to the DSM-5, the level of insight in OCD patients is classified into three categories: good, poor, and absent (delusional). The question of whether OCD patients with poor or absent insight fall within the psychotic spectrum remains controversial. OCD patients with poor insight are more closely associated with the psychotic spectrum, suggesting that these patients may represent a distinct neurobiological subtype of OCD. Our study aims to compare OCD patients with poor or absent insight to those with good insight in terms of subtle neurological signs (SNS) and minor physical anomalies (MPAs). Additionally, we aim to explore the relationship between insight and these signs and provide new insights into the neurodevelopmental underpinnings of OCD. Method: Patients diagnosed with OCD through clinical evaluation at a psychiatry outpatient clinic were included in the study. Participants completed the Sociodemographic and Clinical Characteristics Data Form, the Yale-Brown Obsessive- Compulsive Scale (Y-BOCS), the Scale for the Assessment of the Three Components of Insight, the Waldrop Minor Physical Anomalies Scale, and the Neurological Evaluation Scale. The groups were determined based on the Brown Assessment of Beliefs Scale (BABS) scores. Patients scoring 0-12 were classified as the High Insight Group, while those scoring 12-24 were classified as the Low Insight Group. Results: When OCD patients with low insight were compared to those with high insight, the MFA-Eye, MFA-Ear total score, Low Ear, Soft and Bendable ear, High palate MFA ratios were found to be significantly higher. In our study, when groups were evaluated in terms of MFA Waldrop Total Score, the MFA Waldrop total score of patients with low insight was higher than those with high insight; however, this difference was not statistically significant. When groups were evaluated in terms of Cranio-Facial MFA total score, the Cranio-Facial MFA total score was higher in the low insight group, but this difference was not statistically significant. When groups were examined in terms of Peripheral MFA total scores, the Peripheral MFA total score was higher in the low insight group, but this difference was not statistically significant. When the groups were examined, the total score of soft neurological signs, sensory integration, motor coordination, complex motor movements, and other signs were found to be significantly higher in the low insight group compared to the high insight group. Conclusion: Our study is the first in the literature to evaluate minor physical anomalies in OCD patients with low insight. Consistent with our hypothesis, OCD patients with low insight exhibited higher rates of minor physical anomalies and subtle neurological signs compared to those with good insight. This supports the view that OCD patients with low insight may represent a distinct subtype explained by the neurodevelopmental model of early-onset OCD. Our findings extend the existing literature, which indicates that these anomalies are more prevalent in various neurodevelopmental disorders and conditions. Our study is the first in the literature to concurrently evaluate minor physical anomalies and subtle neurological signs in OCD patients. Minor physical anomalies reflect the development of the skin and its appendages, while subtle neurological signs indicate brain development related to motor functions. The high prevalence of these variables in OCD patients with low insight supports the neurodevelopmental model and suggests a potential place within the psychotic spectrum.