Serbest zamanlarında donanımlı dalışa katılan bireylerin başarılı yaşlanmaya ilişkin algıları
Perceptions of successful aging of individuals who participate join SCUBA diving in their leisure time
- Tez No: 739769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Donanımlı Dalış, Öznel İyi Oluş, Macera Rekreasyonu, Başarılı Yaşlanma, SCUBA Diving, Subjective Well-Being, Adventure Recreation, Successful Aging
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma serbest zamanlarında donanımlı dalışa katılan bireylerin başarılı yaşlanmaya ilişkin algılarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada karma araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırma iki aşamadan oluşmaktadır. Birinnci aşamada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın birinci aşamasının katılımcılarını kolayda örnekleme yöntemi ile seçilmiş 36 kadın 96 erkek olmak üzere toplam 132 birey (Ortyaş= 52.28; SS= 8.86) oluşturmaktadır. Hazer ve Özsungur tarafından Türkçeye adaptasyonu yapılan Başarılı Yaşlanma Ölçeği (BYÖ) kullanılmıştır (BYÖ). Ölçek kişisel bilgi formuyla beraber anket haline getirilmiş ve covid-19 pandemisinden dolayı da katılımcılara çevrim içi yöntemiyle ulaşılmıştır. Veri analizinde SPSS-23 istatiksel paket programı ile değerlendirilmiştir. Normal dağılım gösterip göstermediğine bakılması için çarpıklık basıklık testi yapılmış, Cronbach's Alpha testi ile iç tutarlılık katsayıları hesaplanmıştır. Veri toplama aracı içerisindeki çeşitli değişkinlerin arasındaki farklılıkların belirlenebilmesi için bağımsız örneklemeler için t-testi ANOVA ve yaş değişkinleri arasında Pearson Korelasyon analizleri yapılmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Katılımcıların yaşadıkları deneyimleri ve düşüncüleri derinlemesine belirlemek amacıyla araştırma fenomolojik desende tasarlanmıştır. Araştırmadaki katılımcılar ölçüt örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Katılımcılar 9 erkek 5 kadın toplam 14 bireyden (yaş ortalaması 50) oluşmaktadır. Veri toplanırken literatür taranarak ve uzman görünüşü alınarak yedi sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu oluşturulmuştur. Kişisel bilgi formu ile katılımcılardan çevrimiçi görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Veriler içerik analiz yöntemiyle kodlanmış alt kategoriler oluşturarak raporlandırılmış ve yorumlanmıştır. Sonuç olarak birinci aşamada katılımcıların BYÖ puanları yüksek çıkmıştır. İkinci aşamada elde edilen verilerde katılımcıları sorun aşma, zorluklara mücadele etme, keşfetme ve sosyalleşme alanlarında olumlu yönde gelişmeler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the perceptions of successful aging of individuals participating in equipped diving in their free time. Mixed research model was used in the research. The research consists of two stages. In the first stage, quantitative research method was used. The participants of the first phase of the study consisted of a total of 132 individuals (Average= 52.28; SD= 8.86), 36 females and 96 males, selected by convenience sampling method. The Successful Aging Scale (CAI), which was adapted into Turkish by Hazer and Özsungur, was used (CAI). The scale was turned into a questionnaire together with the personal information form, and the participants were reached through the online method due to the covid-19 pandemic. In data analysis, it was evaluated with SPSS-23 statistical package program. The skewness and kurtosis test was performed to see if it showed a normal distribution, and the internal consistency coefficients were calculated with the Cronbach's Alpha test. In order to determine the differences between various variables in the data collection tool, t-test ANOVA for independent samples and Pearson Correlation analyzes between age variables were performed. In the second stage of the research, the qualitative research method was used. The research was designed in a phenomenological pattern in order to determine the experiences and thoughts of the participants in depth. Participants in the study were selected by criterion sampling method. The average age of the participants is 50, 9 men and 5 women, a total of 14 people. While collecting the data, a semi-structured interview form consisting of seven questions was created by scanning the literature and taking the appearance of an expert, and it was collected through online interviews from the participants with the personal information form. The data were reported and interpreted by creating coded sub-categories with the content analysis method.As a result, in the first stage, the participants' AQ scores were high. In the data obtained in the second stage, it was seen that there were positive developments in the areas of overcoming problems, tackling difficulties, discovering and socializing the participants.