Dijital aktivizm ve linç kültürü: Save Ralph örneği çerçevesinde hayvan hakları üzerine bir inceleme
Digital activism and lynch culture: A review on animal rights within the frame of Save Ralph
  1. Tez No: 739788
  2. Yazar: MUSTAFA EREN AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL AKAYDIN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Journalism, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Aktivizm, Linç Kültürü, Hayvan Hakları, Save Ralph, Farkındalık Çalışmaları, Digital Activism, Lynch Culture, Animal Rights, Save Ralph, Awareness Studies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Günümüzdeki dünya yapısı göz önüne alındığında son yıllarda meydana gelen büyük değişimlerin dünyada yeni bir ufuğun doğmasına sebep olduğu çeşitli araştırmalarla ortaya konmuştur. Dönüşen dünya çerçevesinde internetin ve dijitalin hayatlarımızın içine girmeye başladığı ise bir gerçektir. Bu gerçeklik kapsamındaysa bireylerle devletlerin etkileşim içine girme sürelerinin daha da kısaldığı gözlemlenmiştir. Bu durumun daha iyi anlaşılabilmesi için internetin ve dijitalleşmenin hayatlarımızdaki yerinin incelenmesi gerekmektedir. Bu inceleme ışığında da değişen dünyadaki aktivist yapının ve linç kültürü kavramlarının dönüşümünün vurgulanması oldukça önemli bir noktadır. Bu bağlamda bu tez kapsamında dijitalleşme ve internetin değiştirdiği toplumsal yapı, aktivist hareketler ve linç kültürünün dönüşümü kavramları mercek altına alınmıştır. Bunun yanı sıra günümüzün gelişen ve farklılaşan aktivist yapısının ve linç kültürünün geçirdiği bu farklılaşmalar çerçevesinde özellikle son dönemlerde daha çok tartışılan hayvan hakları konusu Save Ralph örneği üzerinden irdelenmiştir. Bu incelemeler ışığında ise günümüz dünyasının değişen aktivist hareketleri üzerinde durularak aktivizmin hayvan hakları bağlamındaki etkisi detaylandırılmıştır. Bu kapsam dahilinde ise dijitalleşme, internet, aktivizm, aktivizm tarihi, dijital aktivizm, linç olgusu ve kültür kavramları literatür taraması yapılarak incelenmiştir. Save Ralph örneği ve hayvan hakları konuları ise literatür taramasının yanı sıra içerik analizi ve göstergebilimsel analiz yöntemleriyle detaylandırılmıştır. Bu detaylandırmalar ışığında da aktivist hareketlerin ve linç kültürünün hayvan hakları üzerinden nasıl bir işleyişe sahip olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda da aktivist hareketlerin hayvan hakları için nasıl şekillendirilmesi gerektiği, linç kültürünün karşısından hayvan hakları savunucularının nasıl bir yol izlemesi gerektiğine dair öneriler sunularak hem akademik camiada hem de günlük yaşantıya yeni bir bakış açısı kazandırılması hedeflenerek tez çalışması tamamlanmıştır. Tamamlanan bu çalışmanın ise hem kültürel hem yasal anlamda bir farkındalık yaratması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Considering the current world structure, it has been revealed by various researches that the great changes that have occurred in recent years have caused the birth of a new horizon in the world. It is a fact that the internet and digital have begun to enter our lives within the framework of the transforming world. Within the scope of this reality, it has been observed that the interaction time between individuals and states is getting shorter. In order to better understand this situation, it is necessary to examine the place of the internet and digitalization in our lives. In the light of this review, it is very important to emphasize the transformation of the activist structure and the concepts of lynch culture in the changing world. In this context, within the scope of this thesis, the concepts of digitalization and the social structure changed by the internet, activist movements and the transformation of lynching culture were examined. In addition, within the framework of these differentiations in today's developing and differentiating activist structure and lynching culture, the issue of animal rights, which has been discussed more recently, has been examined through the example of Save Ralph. In the light of these examinations, the effect of activism in the context of animal rights is detailed by emphasizing the changing activist movements of today's world. Within this scope, the concepts of digitalization, internet, activism, activism history, digital activism, lynching phenomenon and culture were examined by literature review. The example of Save Ralph and animal rights issues are detailed with content analysis and semiotic analysis methods as well as literature review. In the light of these elaborations, it has been tried to reveal how the activist movements and lynching culture work on animal rights. At the same time, the thesis study was completed with the aim of gaining a new perspective both in the academic community and in daily life by presenting suggestions on how activist movements should be shaped for animal rights and how animal rights defenders should follow against the lynching culture. The aim of this completed study is to raise awareness both culturally and legally.